PVC dakbedekking

Ga je voor een PVC dakbedekking of voor een dak van EPDM? Als je een nieuw dak nodig hebt, sta je voor een moeilijke keuze. Je dak is immers hetgeen dat je beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden. Het dak houdt bovendien niet alleen jou droog, maar ook je meubels, wanden en plafond worden door het dak beschermd. Dat het dak een belangrijke functie heeft, is dus logisch. Er zijn ook veel verschillende soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Belangrijk is dus om de juiste keuze te maken.

Je kunt pas echt de juiste keuze maken als je voldoende van ieder type dakbedekking weet. Op deze pagina lees je alles over de PVC dakbedekking. Denk je dat deze dakbedekking mogelijk interessant is voor jou? Dan raden we je zeker aan om de pagina goed door te nemen. Je krijgt dan een goed beeld van de voor- en nadelen van een PVC dakbedekking.

Ook vertellen we je wat je qua kosten kunt verwachten en noemen we mogelijke alternatieven. Bovendien vind je op deze pagina handige tips om kosten te besparen als je een PVC dakbedekking laat leggen.

PVC rollen op het dak

Wat is een PVC dakbedekking?

PVC is de afkorting van polyvinylchloride. Vrijwel iedereen kent dit materiaal en het wordt voor ontzettend veel doeleinden gebruikt, zo ook om daken mee te bedekken. Deze kunststof wordt als dakbedekking vooral vaak toegepast op platte daken.

Een PVC dak is ontzettend licht en is daardoor niet belastend voor de dakconstructie. Het gaat gemiddeld zo’n 25 jaar lang mee. De levensduur is van diverse factoren afhankelijk, ook van de kwaliteit van het PVC en het legwerk. PVC is flexibel en voor vrijwel ieder type dakvorm te gebruiken.

De voor- en nadelen van PVC

PVC is dus een veelzijdig materiaal dat ook wel gebruikt wordt om daken mee te bedekken. Alleen wat zijn nou precies de voor- en nadelen van dit materiaal? Aan de hand daarvan kun je beter beslissen of PVC dakbedekking wel of niet aansluit op jouw wensen. Gelukkig hebben we de voor- en nadelen van dit materiaal voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van PVC

  • Flexibel materiaal
  • Relatief goedkoop
  • Een moderne look
  • Relatief weinig onderhoud nodig
  • Geschikt als onderlaag voor groendak (bestand tegen wortelgroei)
  • Verbeterde brandveiligheid
  • Het materiaal kan gerecycled worden
  • Kan goed tegen UV-licht

De nadelen van PVC

  • Het plaatsen neemt vrij veel tijd in beslag
  • Mag niet direct in contact komen met vorige dakbedekking van bijv. bitumen

Wat kost PVC dakbedekking?

Het is moeilijk om aan te geven wat het plaatsen van dakbedekking je zal kosten. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk. Zo speelt het oppervlakte van je dak bijvoorbeeld een grote rol. Andere factoren die ook meespelen zijn de gekozen partij, de moeilijkheidsgraad, eventuele bijzonderheden, voorrijkosten etc.

Het is dus niet mogelijk om de prijs die je betaalt gemakkelijk te berekenen. Wél kunnen we je richtlijnen geven. Gemiddeld betaal je voor een dakbedekking van PVC zo’n € 55 per vierkante meter. Die prijzen kunnen dus wel erg uiteenlopen en het kan zo gebeuren dat je een offerte krijgt van € 65 of meer per m².

Dakdekker bezig op plat dak

Om te voorkomen dat je te veel betaalt, kun je offertes opvragen bij verschillende partijen. Je hoeft daarvoor niet verschillende telefoontjes te plegen of mailtjes te sturen. Je kunt namelijk eenvoudig offertes van verschillende partijen krijgen door gebruik te maken van ons platform.

Wat kan je van een offerte verwachten?

Beschrijf de klus en doe een aanvraag, zodat je binnen een mum van tijd diverse offertes van verschillende leveranciers hebt. Zo krijg je een uitstekend beeld van de prijzen en voorkom je dat je te veel betaalt.

Kosten op aanleg van het dak besparen

Er zijn verschillende manieren om kosten op de aanleg van je dak te besparen. Wij geven je de belangrijkste tips, zodat je al met al relatief veel geld kunt besparen. Dat is wél zo prettig, aangezien de aanleg van een nieuwe dakbedekking een flinke investering kan zijn.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zelf je dakbedekking plaatsen is over het algemeen geen slimme zet. Wél kun je het werk van de dakdekker makkelijker maken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er al steigers aanwezig zijn. Vooral als je al aan het verbouwen bent, kun je op deze manier veel tijd en dus geld besparen. Overleg dit vooraf even met het dakdekkersbedrijf dat je dak komt verzorgen.

2. Mogelijk kun je quantumkorting krijgen

Woon je in een rijtjeshuis of in een twee-onder-een-kapwoning? Dan kun je in de meeste gevallen quantumkorting krijgen als je buren ook gelijk hun dakbedekking laten vernieuwen. Voor de meeste dakdekkers wordt de klus zo aantrekkelijker. Bovendien hoeft de dakdekker zo slechts één keer voorrijkosten bij jullie in rekening te brengen. Heb je dus een goede band met de buren, vraag de buurman of buurvrouw dan even of hij ook een nieuw dak nodig heeft!

3. Een partij dichterbij huis inhuren

Schakel je een partij in die dichter bij je woning in de buurt gevestigd is, dan betaal je in veel gevallen ook minder. Hoe dat precies werkt? Om bij jou thuis te komen, betaalt het dakdekkersbedrijf uiteraard ook kosten. Vaak moeten er verschillende personeelsleden en materiaal naar je woning vervoerd worden. Dat kost geld en daarvoor betaal je voorrijkosten. Die kosten kun je beperken door een partij bij jou in de buurt in te huren.

4. Het vergelijken van tarieven

Om geld te besparen is het ook verstandig diverse partijen met elkaar te vergelijken. Je kunt de tarieven eenvoudig vergelijken via ons platform. Kies je ervoor om offertes via ons aan te vragen, dan krijg je offertes van diverse bedrijven. Daardoor wordt het gemakkelijker om een geschikte partij uit te kiezen. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend en zeer eenvoudig.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

PVC in combinatie met een groendak

Wil je de levensduur van je dak verlengen en werk je graag milieuvriendelijk? Dan is het mogelijk aan te raden om je dak van PVC te gebruiken als onderlaag voor een groendak. Voor het groendak betaal je nog gemiddeld € 55 per vierkante meter extra. De exacte prijs kan vrij ver van dit bedrag vandaan zitten, omdat de prijs sterk afhankelijk is van het type groendak.

Een groendak heeft ontzettend veel voordelen. Het ziet er leuk uit, het dak helpt CO² omzetten naar zuurstof en bovendien wordt fijnstof opgevangen door het dak. Ook vormt het dak een extra laag isolatie.

Veel gemeenten geven overigens ook subsidie als je een groen dak laat plaatsen! Omdat PVC niet snel beschadigd raakt door de wortels van de planten in het groendak, vormt het een uitstekende onderlaag. Het groendak kan de levensduur van je dak ook flink verlengen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het groendak? Dan raden we je aan om ook de pagina over groendaken op onze website goed door te nemen. Daar lees je namelijk alles dat je over dit dak moet weten. Op basis van de info op onze website kun je makkelijker nagaan of het groendak iets voor jou is of niet.

Alternatieven voor een PVC dakbedekking

PVC wordt vooral toegepast op platte daken. Er zijn echter ook andere dakbedekkingen die je op platte daken kunt laten plaatsen. Weet je nog niet zeker of PVC in jouw geval het meest geschikte type dakbedekking is? Dan zijn dit de alternatieven:

Door je ook in te lezen over deze alternatieven wordt het eenvoudiger om een goede keuze te maken. Klik op het soort dakbedekking om meer hierover te lezen.

Conclusie

Ben je op zoek naar dakbedekking voor een plat dak? Dan is PVC mogelijk zeer geschikt. Het materiaal is volledig recyclebaar, heeft weinig onderhoud nodig en is relatief goedkoop. Bovendien is het een geschikte onderlaag voor het groendak. PVC is al met al een zeer geschikte keuze, maar we raden je aan om ook de alternatieven te bekijken. Laat je dakbedekking plaatsen? Dan kun je de offertes vergelijken via ons platform.