Rieten dak

Overweeg jij om een rieten dak op je woning te laten plaatsen? Het dak van je woning is ontzettend belangrijk. Zo beschermt je dak jou, maar ook je interieur, tegen de verschillende weersomstandigheden. Bovendien heeft het dak ook veel invloed op de uitstraling van je woning. Dat is ook een van de voornaamste redenen dat veel mensen voor een rieten dak kiezen. De uitstraling van dit type dak is erg geliefd. Het dak van riet is één van de dakbedekkingen die je op een hellend dak kunt plaatsen.

Als je een rieten dak wilt laten plaatsen of overweegt om dit te laten doen, raden we je aan om deze pagina goed door te nemen. Hier lees je namelijk wat de voor- en nadelen van een rieten dak zijn. Bovendien geven we je enkele handige tips om kosten te besparen en maken we het je makkelijk om offertes te vergelijken. Zo kun je relatief goedkoop een dak laten plaatsen waar je nog lang tevreden mee zal zijn.

Verschillende soorten constructies

Het rieten dak kent twee verschillende soorten constructies, namelijk de open constructie en de gesloten constructie. Wil je een rieten dak, dan is het verstandig om na te denken over welke constructie het best bij je past.

De traditionele open constructie

Om te beginnen heb je dus de traditionele open constructie. Het rieten dak wordt al honderden jaren op deze manier geplaatst. Bij de open constructie wordt het riet altijd vastgebonden op latten. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van deze techniek, moet er onder het riet een spouw geplaatst worden. Om aan de isolatie-eisen te voldoen, moet er onder het riet een isolatielaag worden geplaatst.

Alleen als er een bestaand dak van riet vervangen moet worden, is een isolatielaag niet verplicht. Toch is het aan te raden om een isolatielaag aan te brengen, omdat dit type dak anders moeilijk tochtdicht te krijgen is.

Een rieten dak met open constructie heeft een groot nadeel, namelijk dat het dak niet brandveilig is. Als het dak met vuur in contact komt, dan zal het dak al snel ontvlammen.

Een gesloten constructie

De meer moderne variant van het rieten dak is die met gesloten constructie. Het rieten dak krijgt dan een dichte ondergrond. Die ondergrond kan uit verschillende soorten plaatmateriaal bestaan. Bij een rieten dak met gesloten constructie is geen spouwlaag nodig. Doorgaans wordt er bij een gesloten constructie gekozen voor een schroefdak. Het riet wordt dan op de ondergrond geschroefd.

Als je een nieuwbouwwoning hebt, moet er vaak een isolatielaag aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de woning aan de isolatiewaarden voldoet. Bij een gesloten constructie is het dak van riet wél tochtdicht. Zou er brand ontstaan, dan krijgt het vuur geen zuurstof vanaf onder. Daardoor is het dak brandveiliger dan een rieten dak met open constructie.

De voordelen van een rieten dak

Het rieten dak kent een aantal belangrijke voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor je op.

  1. Het rieten dak heeft een mooie authentieke uitstraling en wordt vooral daarom vaak gekozen.
  2. Riet is erg licht, waardoor de dakconstructie niet zo zwaar belast wordt als bij leien of dakpannen het geval is.
  3. Riet is duurzaam.
  4. De rieten daken van tegenwoordig zijn goed geïsoleerd.

De nadelen van een rieten dak

Een rieten dak kent niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder sommen we de nadelen voor je op, zodat je ook hiervan op de hoogte bent.

  1. Het rieten dak is minder brandveilig dan een pannendak, alhoewel een rieten dak met gesloten constructie alsnog relatief brandveilig is.
  2. Het leggen van een rieten dak kost doorgaans meer.
  3. Een rieten dak gaat minder lang mee dan een pannendak (25 tot 40 jaar).

Hoeveel kost het leggen van een rieten dak?

Voor het leggen van een rieten dak betaal je ongeveer € 90 tot € 110 per vierkante meter. Echter, is dit ook sterk afhankelijk van de vorm van je dak en eventuele bijzonderheden. De ene dakdekker werkt bovendien tegen minder prijzige tarieven dan een ander. Belangrijk is om niet alleen rekening te houden met de kosten, maar ook met de kwaliteit van het dak.

Wil je voorkomen dat je te veel voor een rieten dak betaalt, dan maken wij het makkelijker voor je om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Via ons platform kun je eenvoudig aangeven hoe groot je dak is en wat er dient te gebeuren. Vervolgens krijg je van verschillende partijen een offerte toegestuurd. Zo kun je de verschillende partijen eenvoudig op basis van prijs vergelijken.

De kwaliteit van het rieten dak

Hoe lang een rieten dak meegaat, is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit van het riet en de andere gebruikte materialen. Wordt er gebruik gemaakt van beter materiaal, dan kost het doorgaans ook meer om het dak te laten plaatsen. Daarom is het belangrijk om niet alleen prijsbewust te kiezen. Als je budget het toestaat, is het verstandig om ook op kwaliteit te focussen.

Extra opties

Er zijn verschillende extra opties waarvoor je kunt kiezen als je een rieten dak laat aanleggen. Zo heb je de volgende opties om de brandveiligheid te vergroten: een brandwerende coating en/of vonkenvanger. Voor een brandwerende coating betaal je gemiddeld ongeveer € 7,50 per m². Een vonkenvanger zal op de totaalprijs weinig verschil maken en kost ongeveer € 20.

Een andere optie is om een anti-mos coating aan te laten brengen. Zo heb je geen last van mosvorming op je dak.

Hoe bespaar je kosten op het leggen van een rieten dak?

Er zijn diverse manieren om kosten te besparen op het plaatsen van een rieten dak. Hieronder noemen we een aantal belangrijke manieren om kosten op de aanleg van het dak te besparen.

1. Denk goed na over de dakstructuur

Met een open constructie betaal je minder voor het leggen van een rieten dak. Echter, kan er bij nieuwbouwhuizen niet zomaar meer voor deze constructie gekozen worden, vanwege de isolatiewaarden waaraan voldaan moet worden. Bovendien is deze constructie minder brandveilig. Wil je je schuur van een rieten dak laten voorzien, dan kun je bijvoorbeeld wel voor een open constructie kiezen.

2. Vergelijk offertes via ons platform

Via ons platform kun je eenvoudig offertes vergelijken van verschillende dakdekkers. Hierdoor wordt het eenvoudiger om een goedkope partij te vinden. Je hoeft slechts een keer te beschrijven wat er moet gebeuren. Hierna krijg je van verschillende partijen een offerte toegestuurd. Zo kun je zelf kiezen met welke partij je in zee gaat.

3. Beperk de voorrijkosten

Het kan een goed idee zijn om voor een dakdekker te kiezen die bij jou in de buurt gevestigd is. Op die manier betaal je namelijk minder aan voorrijkosten. Ook dit kan verschil maken.

Het onderhouden van een rieten dak

Je rieten dak moet ook eenmaal per jaar onderhouden worden om de levensduur van het dak optimaal te houden. Dit kost je ongeveer € 700 tot € 1400 per onderhoudsbeurt. Het is verstandig om ook rekening te houden met deze kosten als je een rieten dak laat plaatsen. Het is verstandig om vooraf ook met de dakdekker die je dak plaatst te overleggen hoeveel je ongeveer aan onderhoud zal moeten betalen.

Alternatieven voor een dak van riet

Behalve dat je voor een dak van riet kunt gaan, zijn er ook nog andere dakbedekkingen om uit te kiezen als je een hellend dak hebt. Vind je de kosten van het rieten dak bijvoorbeeld toch te duur? Dan kun je ook voor een ander type dak kiezen. Ook daarvoor kun je via ons platform eenvoudig offertes opvragen.

Voorbeelden van andere dakbedekkingen voor een schuin dak zijn:

  • Betonnen dakpannen
  • Dakpannen van keramiek
  • Leien

Ook deze daken hebben weer hun eigen voor- en nadelen. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan de pagina’s over deze dakbedekkingen. Zo kun je makkelijker bepalen welk type dakbedekking goed bij je past.

Conclusie

Het rieten dak heeft een prachtige uitstraling en wordt om die reden vaak gekozen. Met deze vorm van dakbedekking krijgt je woning al snel een authentieke uitstraling. Een rieten dakbedekking is prijziger dan een dak van pannen, maar is ook erg licht en heeft een goede isolatiewaarde. Je kunt eenvoudig offertes opvragen via ons platform.