Zinken dak

Je dak is een van de belangrijkste onderdelen van je woning. Het dak houd jou, je gezin en je spullen droog. Een nieuw dak laten plaatsen is voor de meeste mensen bovendien een behoorlijke investering. Om die reden is het belangrijk dat je een dak kiest waar je ook tevreden mee zal zijn. Maak je de verkeerde keuze, dan kun je niet zomaar even een nieuw dak laten leggen. Daar zal dan weer veel geld en tijd in gaan steken. Twijfel je of een zinken dak iets voor jou is? Lees dan verder!

Ben je op zoek naar een dak met een lange levensduur? Dan is het zinken dak mogelijk hét ideale dak voor jou. Dit dak is geschikt voor hellende daken, maar kan al vanaf een helling van enkele graden geplaatst worden. In de praktijk kan het zinken dak dus ook op veel platte daken geplaatst worden. Ben je benieuwd naar wat een zinken dak allemaal te bieden heeft? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Ook krijg je van ons een aantal handige tips om goedkoper uit te zijn als je een zinken dak laat plaatsen.

Na het lezen van deze pagina weet je dus of een dak van zink wel of niet op je wensen aansluit en wat je ongeveer voor een zinken dak betaalt. Bovendien zullen we ook een aantal alternatieven noemen. Zo ben je na het lezen van deze pagina hoe dan ook een stuk wijzer, zelfs als je uiteindelijk toch een ander type dak wilt.

De voor- en nadelen van een zinken dak

Een zinken dak kent een aantal grote voordelen. Het materiaal is vrij flexibel, waardoor het ook redelijk snel naar de vorm van het dak is aan te passen. Het grootste voordeel van het zinken dak is misschien nog wel de lange levensduur. In sommige gevallen kan het dak van zink zelfs 125 jaar lang meegaan. Kies je voor dit dak, dan weet je dus zeker dat je niet snel aan vervanging toe bent. Overigens is zink ook te recyclen en relatief eenvoudig te onderhouden.

De belangrijkste voordelen van een zinken dakbedekking zijn dus:

  • De lange levensduur (tot 125 jaar)
  • Het materiaal past op daken met vrijwel alle vormen
  • Het materiaal is te recyclen
  • Een zinken dak is gemakkelijk te onderhouden.

Een zinken dak kan ook nadelen hebben. Het is dan ook aan te raden om de nadelen op te wegen tegen de voordelen. Om te beginnen heeft zink geen geluidsisolerende werking, omdat het een metaal is. Om die reden is het vrijwel essentieel om behalve een thermische isolatie, ook gebruik te maken van een geluidsisolatie.

Nog een nadeel is dat het zinken dak sneller deuken krijgt. Bij slechte weersomstandigheden kun je daardoor bijvoorbeeld schade in het dak krijgen. Het plaatsen van zinkplaten is ook tijdrovender dan het plaatsen van dakpannen, net als dat ook het isoleren meer tijd in beslag zal nemen.

De belangrijkste nadelen van een zinken dak zijn dus:

  • Zink heeft geen geluidsisolerende werking
  • Zink kan vrij prijzig zijn
  • Het materiaal krijgt sneller kleine deukjes
  • Het plaatsen en isoleren van het zinken dak kost vaak meer tijd

Wat kost een zinken dak?

Ook de prijs van een dak speelt vaak een grote rol. Logisch, want het plaatsen van een dak kan veel geld kosten. Het is niet eenvoudig om hele specifieke prijzen te geven. Dat is immers afhankelijk van met welke partij je in zee gaat, maar ook van het dakoppervlakte en eventuele bijzonderheden. Heb je bijvoorbeeld meerdere dakkapellen, dan zal de plaatsing waarschijnlijk meer tijd kosten en dus ook duurder zijn.

Wat we wél kunnen doen, is je een realistische richtlijn geven van hoeveel een zinken dak per m² zal kosten. Dat is zo’n € 65 tot € 110. Houd er wel rekening mee dat de prijzen dus enorm uiteen kunnen lopen.

Als je een beter beeld wilt van hoeveel de plaatsing van een zinken dak zal kosten, raden we je aan om offertes aan te vragen via ons platform. Zo hoef je niet zelf verschillende partijen te benaderen. Je stuurt ons de benodigde informatie en vervolgens zorgen wij ervoor dat je offertes van verschillende partijen krijgt toegestuurd. Zo wordt het dus zeer eenvoudig om de goedkoopste partij te vinden.

Een zinken dak laat je plaatsen door een vakman

Wie handig is en voldoende ervaring heeft, kan zijn eigen dakbedekking plaatsen. Onderschat deze klus echter niet! In het geval van een zinken dak raden we je aan om het dak altijd door een vakman te laten plaatsen. De zinken dakbedekking is namelijk moeilijker te plaatsen dan een pannendak bijvoorbeeld.

Bovendien kan zink nog iets uitzetten nadat het geplaatst is. Daarom moet er ook gebruik gemaakt worden van uitzet-naden. Bovendien wordt er voor dit dak aangeraden om een geluidsisolatie te plaatsen. Die werkzaamheden komen er vaak dus nog bovenop. Vanwege deze redenen raden we je aan om niet zelf te proberen om een zinken dak te plaatsen.

Kosten besparen op de aanleg van een zinken dak

Wil je zinken dakplaten kopen en laten plaatsen, maar wil je niet teveel betalen? Dan raden we je aan om nog even door te lezen. Hieronder benoemen we namelijk een aantal handige tips om goedkoper uit te zijn bij het plaatsen van een dak van zink.

1.Vergelijk offertes met elkaar

Het is aan te raden om offertes van verschillende partijen met elkaar te vergelijken om te bepalen bij welke partij je het goedkoopste terechtkunt. Met ons platform wordt het bijzonder eenvoudig om offertes van verschillende partijen op te vragen en te vergelijken.

2. Laat het zinken dak maken door een partij uit de buurt

Van hoe verder het dakdekkersbedrijf moet komen, hoe meer voorrijkosten je doorgaans betaalt. Ook dit kan uiteindelijk vrij veel invloed hebben op de prijs. Het kan dan ook verstandig zijn om voor een partij dichter bij huis te kiezen.

3. Kijk of kwantumkorting een mogelijkheid is

Zijn je buren ook aan een nieuw dak toe? Dan kunnen jullie eventueel voor kwantumkorting gaan. De dakdekker zelf is in dit geval immers ook goedkoper uit. Zo betaalt het bedrijf zo bijvoorbeeld slechts één keer voorrijkosten.

4. Bereid het dak zelf eventueel vast voor

Als je vrij handig bent, kun je het dak ook zelf vast voorbereiden. Zo kun je het dak bijvoorbeeld vast schoonmaken en het oude dak verwijderen en afvoeren. Eventueel kun je ook vast een steiger plaatsen. Ga echter niet zomaar het dak op als je niet goed weet wat je doet.

Eventuele alternatieven

Is het zinken dak toch niets voor jou? Dan zijn er nog veel alternatieven! Verdiep je bijvoorbeeld eens in een van deze daken:

-Bitumen dak

-Dak van leien

-Rieten dak

-PVC dak

Wil je meer weten over deze soorten dakbedekking? Dan vind je ook voor deze dakbedekkingen pagina’s op ons platform. Daar lees je alles wat je over deze daken moet weten.

Conclusie

Het zinken dak heeft een aantal grote voordelen. Vooral de levensduur is een van de belangrijkste voordelen van dit type dak. Bovendien is het dak van zink op vrijwel ieder soort dak te plaatsen. Uiteraard heeft dit dak, net als iedere vorm van dakbedekking, ook enkele nadelen. Zo is het dak bijvoorbeeld vrij duur om te plaatsen. Daarnaast is het materiaal kwetsbaarder dan bijvoorbeeld dakpannen. Daardoor kunnen er bij weersomstandigheden zoals extreme hagel, deukjes ontstaan in het dak.

Er zijn verschillende tips om goedkoper uit te zijn, kijk bijvoorbeeld of kwantumkorting een optie is en vergelijk offertes via ons platform. Is het zinken dak niets voor jou, dan heb je hierboven ook kunnen lezen wat de alternatieven zijn.