Welke dakgoten zijn er?

Vraag jij jezelf af welke dakgoten er allemaal zijn en ben jij benieuwd naar de verschillende materialen en de prijzen? Lees dan verder! Zo nu en dan is het tijd om de dakgoten van je woning te vervangen. De vraag is echter: welke dakgoten zijn het meest geschikt voor jouw woning? Dakgoten zijn er natuurlijk om jouw woning tegen water te beschermen, ze kunnen er echter ook voor zorgen dat je woning er mooier uit komt te zien.

De verschillende soorten

Ben jij op zoek naar nieuwe dakgoten voor je woning? Dan is het goed om te weten dat je rekening zult moeten houden met het uiterlijk van je woning. Iedere dakgoot past namelijk bij een ander type huis. Heb jij bijvoorbeeld een traditionele woning? Dan past een bakgoot bijvoorbeeld het beste bij je woning. De bakgoot is namelijk wat robuuster. Ben jij op zoek naar een wat minder robuuste dakgoot? Dan is de mastgoot misschien wel wat voor jou, deze is wat kleiner en valt minder op. Wil jij dakgoten die je helemaal niet ziet? Dan is het aan te raden om voor verholen goten te kiezen. Deze zijn namelijk ingewerkt in het dak, dit zorgt ervoor dat je ze helemaal niet ziet. Vaak zien we deze terug bij dakkapellen.

Vind jij het zelf lastig om te bepalen welke dakgoten het beste bij jouw woning passen? Dan is het aan te raden om de hulp van een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker weet namelijk precies welke dakgoten goed bij een woning passen. Mocht jij nog op zoek zijn naar een goede dakdekker, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk verschillende offertes van dakdekker opvragen. Zo kan je aanbieders gemakkelijk met elkaar vergelijken en uiteindelijk de beste keuze maken. Onderstaand gaan we dieper in op de verschillende soorten dakgoten. Zo krijg jij een nog beter beeld van de verschillende soorten.

De verholen goot

Ben jij op zoek naar een compleet systeem dat ervoor zorgt dat regenwater goed wordt afgevoerd bij de plaatsing van een dakkapel? Dan is de verholen goot echt wat voor jou. Deze dakgoten zie je niet, dit omdat deze onder de dakpannen verborgen zijn, de afwerking is dan ook fraai te noemen. De verholen goot biedt de volgende voordelen:

 • Ze zijn onzichtbaar;
 • De verholen goot is ideaal voor dakkapellen.

Wanneer we kijken naar de nadelen van de verholen goot, dan kunnen we er een vinden:

 • Een verholen goot is moeilijk bereikbaar.

De kilgoot

Op het moment dat twee schuin aflopende dakvlakken samenkomen is de kilgoot ideaal. Niet voor niets dat experts hiervoor kiezen. Wanneer er in deze situatie een kilgoot geplaatst wordt, dan is de kans kleiner dat er lekkage ontstaat. Op het moment dat de kilgoot op de snijlijn van de twee dakvlakken geplaatst wordt, dan wordt het regenwater gemakkelijk afgevoerd. Het water wordt dan afgevoerd naar een dakgoot die lager gelegen is. Wanneer jij voor deze dakgoot kiest, dan is het wel van groot belang dat je dit door een expert laat doen. Doe je dit niet en wordt de kilgoot slecht geplaatst? Dan kan er lekkage ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen. Onderstaand de voor- en nadelen van de kilgoot. We beginnen met de voordelen:

 • Minder kans op lekkage;
 • Zeer geschikt voor schuine vlakken;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen:

 • De montage is erg lastig;
 • Kans op lekkage is groot wanneer de plaatsing slecht is.

De zakgoot

De zakgoot wordt gebruikt op het moment dat twee hellende daken samenkomen. Dit is hetzelfde als bij de hierboven genoemde kilgoot. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat een zakgoot plat ligt tussen twee daken. Bij een kilgoot is dit net even anders. Een kilgoot vertrekt vanaf een hogere dakgoot en komt uit bij een lager gelegen dakgoot.

We kunnen de zakgoot gerust omschrijven als ouderwets. Bij nieuwere woningen zien we ze nog zelden terugkomen. Waar we ze nog wel veel zien is bij oudere woning uit de jaren 30 en 40. Dit zijn meestal huizen waarbij werd gekozen voor een halfopen of een gesloten bebouwing. Onderstaand de voordelen van zakgoten:

 • Kan geplaatst worden tussen 2 hellende daken;
 • Zijn ideaal voor grote hoeveelheden water.

De nadelen:

 • In sommige gevallen zijn ze moeilijk bereikbaar;
 • Ze worden niet meer toegepast en zijn ouderwets;
 • Zijn meestal alleen in zink of kunststof te verkrijgen.

De mastgoot

Eerder op de pagina vertelden we er in het kort al wat over, nu gaan we verder in op de mastgoot. Deze heeft een ronde vorm, zie je een mastgoot met een halve cirkel? Dan wordt dit ook wel een hanggoot genoemd. Deze naam verwijst namelijk naar een bepaald montagesysteem. In dit montagesysteem wordt er steeds gebruik gemaakt van gootbeugels. Het grote voordeel van gootbeugels is dat deze zorgen voor een stevige bevestiging van de dakgoten. Tevens zorgt de ronde vorm voor een betere waterafloop. De kans op verstoppingen is hierdoor al meteen een stuk kleiner. Onderstaand de voordelen van de mastgoot:

 • De mastgoot is zeer stevig;
 • Mastgoten zijn goedkoper dan bakgoten;
 • Mastgoten zijn eenvoudig te bevestigen;
 • Mastgoten zorgen voor minder kans op verstoppingen.

De nadelen:

 • In vergelijking met bakgoten zijn mastgoten minder onderhoudsvriendelijk.

De bakgoot

Wanneer we het hebben over de bakgoot, dan hebben we het over het type dakgoot dat in Nederland het meest voorkomt. Deze dakgoot herken je aan haar platte bodem en de verticale randen. Tevens herken je de bakgoot ook aan de rechthoekige vorm. Een groot voordeel aan de bakgoot is dat deze in verschillende materialen te verkrijgen is. Denk hierbij aan: pvc, zink, roestvrij staal en aluminium.  Tevens zorgen ze voor een robuuste uitstraling en een stijlvolle look. Onderstaand de voordelen:

 • Bakgoten zijn zeer onderhoudsvriendelijk;
 • Ze zijn snel te monteren;
 • Bakgoten zijn eenvoudig te herstellen.

De nadelen:

 • Bakgoten zijn minder flexibel dan bijvoorbeeld mastgoten.

Het belang van goed onderhoud

Als het goed is weet je nu precies welke dakgoten er allemaal zijn. Het maakt echter niet uit welke variant jij hebt, het onderhoud is erg belangrijk. Wil jij ervoor zorgen dat jouw dakgoten er zo goed mogelijk uit blijven zien en hun werk blijven doen? Dan is het aan te raden om zeker 2 keer per jaar de dakgoten te laten reinigen. Tijdens het reinigen wordt er meestal ook meteen een inspectieronde uitgevoerd. Zo komen lekkages en beschadigingen ook al snel aan het licht en kunnen deze worden verholpen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een dakgootrooster te laten plaatsen. Tevens zou je kunnen kiezen voor een bladvanger. Dit is absoluut niet duur, maar zorgt er wel voor dat bladeren en ongedierte wegblijven uit je dakgoot. Tevens wordt schimmelvorming voorkomen. Wil jij een bladvanger kopen? Dan kost dit ongeveer 20 euro per 3 meter.

Het vervangen van de dakgoot

Heb jij last van lekkage en kan jouw dakgoot niet meer gerepareerd worden? Dan is het tijd om je dakgoot te laten vervangen. Vraag jij jezelf nu af wat dit gaat kosten en wil jij hier een duidelijk antwoord op krijgen? Dan is het aan te raden om onderstaande tabel eens door te nemen:

MateriaalZinkAluminiumPVCRVSPolyesterKoper
Moeilijkheid plaatsingMoeilijkGemakkelijkGemakkelijkGemakkelijkGemakkelijkMoeilijk
Prijs €60/m€60/m€30/m€100/m€40/m€70/m
Levensduur30 jaar25 jaar15 jaar35 jaar20 jaar80 jaar

Het opvragen van offertes

Wil jij nieuwe dakgoten en ben jij op zoek naar een expert die jou hierbij kan helpen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Via onze website heb je namelijk de mogelijkheid om offertes van verschillende experts aan te vragen. Zo kan je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. Het inschakelen van een expert is erg belangrijk, het plaatsen van een dakgoot is namelijk niet zomaar iets, dit zal goed moeten gebeuren. Gebeurt dit niet goed, dan is de kans op een lekkage erg groot.