• Home
  • Kosten dakbedekking

Kosten dakbedekking

Het dak van een woning moet goed onderhouden worden. Het dak beschermt jou en je woning namelijk tegen de verschillende weersomstandigheden. Is het dak niet goed meer, dan kunnen er bijvoorbeeld lekkages ontstaan. Dit kan tot waterschade aan woning en interieur leiden. De kosten van waterschade kunnen tot in de duizenden euro’s oplopen. Dat is dus één van de redenen waarom het dak goed onderhouden moet worden en je de kosten dakbedekking beter voor lief kunt nemen als je de dakbedekking moet vervangen.

Laat je je dak goed onderhouden en wanneer nodig repareren, dan kan een dak een lange tijd mee. Kleine scheurtjes in de dakbedekking kunnen verergeren als je hier te lang niets aan laat doen. Onderhoud van het dak is dus zeer belangrijk en kan de levensduur van je dakbedekking verlengen.

Ieder type dakbedekking heeft andere eigenschappen en kosten. Bovendien heeft het dak ook veel invloed op de uitstraling van je woning. Het is dan ook van belang dat je goed nadenkt over welk type dakbedekking je kiest. De kosten van dakbedekking lopen enorm uiteen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het type dakbedekking en van de partij die de dakbedekking plaatst.

Ben je benieuwd naar de kosten van een nieuwe dakbedekking? Of twijfel je nog welk type dakbedekking het best op jouw wensen aansluit? Op deze pagina vind je alles over de kosten van dakbedekking en alles wat hieraan gerelateerd is. Na het lezen van deze pagina weet je dus goed wat je kunt verwachten en hoe je kosten kunt besparen.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van dakbedekking?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de kosten van dakbedekking. Hieronder benoemen we de belangrijkste factoren en leggen we uit hoe zij invloed hebben op de prijs.

1. Het dakdekkersbedrijf

Er zijn verschillende dakdekkersbedrijven die je kunt inschakelen als je nieuwe dakbedekking wilt laten plaatsen. Verschillende bedrijven hanteren ook verschillende tarieven. De prijzen kunnen, zeker bij grotere klussen, flink uiteenlopen. Om die reden is het aan te raden verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een beter beeld van welke prijzen normaal zijn en bij welk bedrijf je de klus voor relatief weinig geld kunt neerleggen.

2. Het type dak

Heb je een hellend dak of een plat dak? Dit heeft invloed op de kosten van de dakbedekking. Om te beginnen hebben platte daken en hellende daken andere soorten dakbedekking nodig. Daarnaast kan de helling in het dak ook invloed hebben op de moeilijkheidsgraad van de klus.

3. De moeilijkheidsgraad van het dak

Naast de helling van het dak, zijn er nog verschillende andere factoren die invloed hebben op de moeilijkheidsgraad van het dak. Hoe moeilijker de dakbedekking te plaatsen is, hoe meer je betaald. Een dakdekker zal immers meer arbeidsuren nodig hebben om een dakbedekking te plaatsen op een moeilijk dak. Een andere factor die je moeilijkheidsgraad beïnvloedt, is bijvoorbeeld hoeveel dakkapellen je hebt.

4. Het type dakbedekking

Uiteindelijk heeft vooral het type dakbedekking dat je wilt ook veel invloed op de totaalprijs. De prijs van het materiaal verschilt namelijk. Bovendien moeten verschillende soorten dakbedekking ook op verschillende manieren geplaatst worden. De arbeidsuren die daarvoor nodig zijn, kunnen dus ook per type dakbedekking verschillen.

Kosten van dakbedekking afhankelijk van type dakwerk

5. De voorrijkosten

Ook de voorrijkosten hebben invloed op de totale kosten van het dakbedekking plaatsen. De meeste dakdekkers rekenen voorrijkosten. Deze kosten worden ook op de offerte vermeld. Deze kosten worden in rekening gebracht omdat het de dakdekker ook geld kost om materiaal en personeel naar jouw woning te krijgen.

6. Het dakoppervlak

Hoe groter het dak is, hoe meer materiaal men nodig heeft. Bovendien zal het ook meer arbeidsuren kosten om een groot dak van nieuwe dakbedekking te voorzien. Het dakoppervlak heeft dus zeer veel invloed op de totaalprijs.

Gemiddelde kosten dakbedekking

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er veel factoren die de kosten van dakbedekking plaatsen beïnvloeden. Om die reden is het moeilijk om vaste prijzen te noemen. Gelukkig kunnen we je wel richtlijnen geven. We geven je van ieder materiaal een beeld van de prijs die je gemiddeld per m² betaalt.

De totale kosten van dakbedekking voor een plat dak:

MateriaalTarief per m²
Bitumen€ 45
EPDM€ 50
PVC€ 55

De totale kosten van dakbedekking voor een schuin dak:

MateriaalTarief per m²
Betonnen dakpannen€ 50
Dakpannen van keramiek€ 60
Leien€ 70
Aluminium€ 75
Zink€ 80
Riet€ 100
Koper€ 120

Zoals je ziet lopen de gemiddelde prijzen voor een schuin dak uiteen van € 50 tot € 120 per m². Voor een plat dak liggen de gemiddelde prijzen tussen de € 45 en € 55 per m². Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn. Kijk dus niet raar op als je voor een dak van keramische dakpannen iets meer dan € 65 per m² betaalt.

Houd er rekening mee dat de verschillende materialen ook verschillende levensduren hebben. Daardoor kan een duurdere dakbedekking op de lange termijn alsnog minder kosten dan een dakbedekking waar je in eerste instantie minder voor betaalt.

Besparen op de kosten van dakbedekking

Wil je geld besparen op de kosten van dakbedekking? Dan zijn er verschillende handige tips die je mogelijk kunt gebruiken. Als het je lukt om meerdere van deze tips toe te passen, kan dit op het totaalbedrag relatief veel geld schelen.

1. Besparen op de voorrijkosten

Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, rekenen veel dakdekkers voorrijkosten. Dat zijn de kosten die het bedrijf in rekening brengt voor het vervoer naar jouw woning. Je kunt deze kosten beperken door een partij uit te kiezen die dichter bij je woning gevestigd is.

2. Gebruik maken van kwantumkorting

Nog een goede tip om geld te besparen op kosten dakbedekking, is door gebruik te maken van kwantumkorting als het mogelijk is. Is het dak van je buurman ook aan renovatie toe? Dan krijgen jullie mogelijk korting als jullie samen dezelfde partij benaderen. De voorrijkosten liggen dan bijvoorbeeld lager. Bovendien is de klus aantrekkelijker voor de dakdekker, omdat deze in totaal meer oplevert.

3. Zelf alvast voorbereiden

Je kunt mogelijk ook kosten besparen door zelf alvast een en ander voor te bereiden. Mogelijk kun je bijvoorbeeld zelf het sloopmateriaal afvoeren. Bespreek zelf met de dakdekker of je mogelijk al iets kunt doen. Ga echter niet aan de slag als je niet goed weet wat je doet. Je kunt het werk van de dakdekker dan juist bemoeilijken.

4. Offertes met elkaar vergelijken

Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, dan is het een goed idee om offertes van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Dit kun je het best doen via ons platform. Zo hoef je de klus slechts één keer te beschrijven. Na het insturen van je aanvraag, komt deze bij diverse dakdekkersbedrijven terecht. Jij ontvangt vervolgens diverse offertes die je met elkaar kunt vergelijken.

De dakbedekking onderhouden

Als de dakbedekking er eenmaal ligt, dan betekent dit niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Een dak moet namelijk ook onderhouden worden. Het is aan te raden om je dakbedekking in ieder geval één keer per jaar te laten inspecteren. Bij een dakinspectie komt niet alleen de dakbedekking aan bod, maar ook andere onderdelen van het dak worden gecontroleerd. Daardoor kun je er zeker van zijn dat de staat van je dak niet ongemerkt achteruitgaat. Doordat schade snel opgemerkt wordt, zal de levensduur van je dakbedekking ook langer zijn.

Een dakinspectie kost gemiddeld € 200 in het geval van een plat dak en € 250 in het geval van een schuin dak. Als er achteraf een reparatie nodig blijkt en je laat dit aan dezelfde dakdekker nodig, worden kosten voor de inspectie vaak niet in rekening gebracht.

Als onderdeel van de dakinspectie worden dakgoten en de dakbedekking vaak al schoongemaakt. Kleine reparaties kunnen vaak direct worden uitgevoerd. Daardoor worden kleine scheurtjes bijvoorbeeld ook niet erger. Als er groot onderhoud nodig is, zijn de kosten afhankelijk van wat er moet gebeuren. In sommige gevallen moet er een nieuwe laag dakbedekking worden aangebracht.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

 

Meer weten over de kosten van je dak?

Op deze pagina heb je kunnen lezen hoe hoog de kosten dakbedekking ongeveer zullen zijn. Er zijn echter meer klussen waarvoor je een dakdekker voor kunt inschakelen, het renoveren van de schoorsteen bijvoorbeeld. Wil je meer weten over de kosten van een dakdekker? Dan raden we je aan om nog even verder te kijken op onze website. Je vind op ons platform ontzettend veel informatie over de werkzaamheden en de kosten van de dakdekker. Zo weet je altijd waar je aan toe bent als je een dakdekker inhuurt.

Conclusie

De kosten van dakbedekking zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het type dakbedekking dat je wilt. Op sommige van deze factoren heb je invloed, waardoor je geld op je nieuwe dakbedekking kunt besparen. Op deze pagina hebben we een aantal belangrijke tips gegeven, zodat je kosten op dakbedekking kunt besparen. Ook het onderhouden van dakbedekking is zeer belangrijk. Door je dak goed te laten onderhouden, zal de levensduur van het dak ook langer zijn. Laat je dak dus jaarlijks inspecteren.