• Home
 • Schade aan dak

Schade aan dak

Schade aan je dak is een ontzettend vervelend probleem. Het is van belang dat schade aan het dak van je woning snel gerepareerd wordt. De schade zal in de meeste gevallen namelijk verergeren als je dit niet doet. Het dak van je woning bestaat uit verschillende onderdelen. Wat exact het probleem is bij schade aan het dak kan dan ook verschillen. Werkt je dak niet meer naar behoren, dan krijg je in veel gevallen last van lekkages.

Zodra het dak begint te lekken, is je woning niet langer goed beschermd tegen de verschillende weersomstandigheden. Bij regen kan er dan waterschade aan de woning ontstaan. Water is slecht voor je wanden, plafond, vloer, meubilair en voor elektrische apparaten. De schade kan dan ook oplopen tot duizenden euro’s. Om die reden is het belangrijk een lekkage zo snel mogelijk te laten repareren.

Schade aan je dak kun je het best voorkomen door het dak goed te onderhouden. Een klein scheurtje zal niet altijd gelijk voor een lekkage zorgen, maar uiteindelijk kan de schade wel groter worden. Voorkomen is beter dan genezen.

Als je schade aan het dak van je woning hebt, is het dus belangrijk om dit snel te laten repareren. Op deze pagina lees je alles over het repareren van schade aan het dak. Zo lees je bijvoorbeeld wat je kunt verwachten wat de kosten van de reparatie betreft. Bovendien lees je op deze pagina hoe je het dak kunt onderhouden en hoe je reparatiekosten kunt besparen.

Onderdelen van het dak

Op deze pagina delen we het dak op in een aantal verschillende onderdelen, namelijk de volgende:

 • De dakbedekking
 • De dakgoot
 • De schoorsteen

Heb je schade aan een van deze onderdelen, dan kun je namelijk een dakdekker inschakelen. Toch zullen de reparaties van de verschillende onderdelen enorm uiteenlopen. Door het dak op te delen in deze onderdelen vind je gemakkelijk de informatie die je nodig hebt.

Schade aan het dak: de dakbedekking

Bij schade aan het dak zullen de meeste mensen aan de dakbedekking denken. Dakbedekking heb je in allerlei soorten en maten. Ieder soort dakbedekking heeft ook weer zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien verschillen de kosten van het materiaal en de arbeidsuren die voor de aanleg van het dak nodig zijn. Schade aan de dakbedekking kan al snel tot problemen als waterschade leiden. Zijn er tijdens een storm bijvoorbeeld dakpannen kapot gegaan? Dan is het aan te raden om snel een dakdekker in te schakelen.

Het vervangen van (een deel van) de dakbedekking is vaak prijzig. Gelukkig is dit niet altijd noodzakelijk. Kleine scheuren in de dakbedekking kunnen vaak op een andere manier gedicht worden.

Schade aan de dakbedekking voorkomen

Om schade aan de dakbedekking te voorkomen, is onderhoud zeer belangrijk. Je dakbedekking wordt het gehele jaar blootgesteld aan verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Soms kan de dakbedekking daardoor (kleine) beschadigingen oplopen. Belangrijk is om dit snel te verhelpen, om erger te voorkomen.

Soms ontstaat de schade ook door nestelende vogels of doordat het dak vuil is. Daarom is het aan te raden om je dak zo nu en dan schoon te laten maken. Dat gebeurt doorgaans ook tijdens een dakinspectie.

Schade aan de dakgoot

Ook de dakgoot heeft een belangrijke functie. De dakgoot helpt namelijk om regenwater af te voeren. Als je dakgoot verstopt raakt of kapot gaat, kan dit voor complicaties zorgen. Dit kan bijvoorbeeld ook tot lekkages en waterschade leiden. Schade aan de dakgoot ontstaat in veel gevallen door vervuiling, omdat bladeren zich bijvoorbeeld opstapelen in de dakgoot. Om die reden is het belangrijk om je dakgoot met enige regelmaat schoon te maken. Dit kun je zelf doen, maar ook overlaten aan een expert. Voor het schoonmaken van de dakgoot door een expert betaal je ongeveer € 12 per meter dakgoot.

Is er al schade aan de dakgoot? Dan kun je ervoor kiezen om de dakgoot te laten repareren indien dit nog mogelijk is. Bij schade aan de dakgoot kunnen er verschillende technieken worden ingezet om de dakgoot te repareren. Je betaalt gemiddeld zo’n € 25 per meter voor het repareren van de dakgoot.

Is je dakgoot in zo’n slechte staat dat repareren geen zin meer heeft? Dan zal (een deel van) de dakgoot vervangen moeten worden. De prijs per meter is dan grotendeels afhankelijk van het materiaal van de dakgoot.

Moet de dakgoot vervangen worden, dan betaal je gemiddeld de volgende prijzen:

 • Vervangen dakgoot van kunststof – € 65
 • Vervangen dakgoot van zink met beugels – € 100
 • Vervangen dakgoot van zink met houten bak – € 135

De dakgoot beschermen

Om schade aan de dakgoot te voorkomen, is het belangrijk dat je deze voldoende onderhoud. Je kunt bovendien voor een dakgootborstel kiezen. Die borstel beschermt je dakgoot tegen verstoppingen, maar maakt het ook lastiger voor vogels om in je dak te nestelen. Hierdoor zijn zowel je dak als je dakgoot beter beschermd.

Schade aan het dak: de schoorsteen

Ook de schoorsteen kan gerenoveerd worden door een dakdekker. De schoorsteen moet vooral goed onderhouden worden als je een haard hebt en deze ook gebruikt. De schoorsteen zorgt namelijk voor de afvoer van afvalstoffen die tijdens het stoken vrij komen. Doet de schoorsteen zijn werk niet goed, dan loop je risico op koolmonoxidevergiftiging. Om die reden is het belangrijk dat ook de schoorsteen goed gecontroleerd wordt door een expert.

Zie je dat de rook uit je haard niet langer goed naar boven stroomt? Of blijft/gaat de haard niet goed aan? Schakel dan een expert in en steek de haard niet meer aan totdat de schoorsteen goed geïnspecteerd en gerepareerd is door een vakman.

Dakinspectie

Om schade aan het dak te voorkomen, is het belangrijk je dak minstens één keer per jaar goed na te laten kijken. Tijdens een dakinspectie komen de verschillende onderdelen van het dak aan bod. De kosten van een dakinspectie liggen bij een plat dak rond een bedrag van € 200. Bij een schuin dak liggen de kosten rond een bedrag van € 250.

De volgende onderdelen komen aan bod bij een dakinspectie:

 • De dakbedekking wordt op schade gecheckt
 • Kleine scheurtjes worden vaak direct gerepareerd
 • Isolatiemateriaal in het dak wordt gecheckt
 • De staat van de dakconstructie wordt nagegaan
 • Vuil zoals mos wordt verwijderd
 • Lekkages worden opgespoord
 • De staat van de regenpijp, dakgoten en schoorsteen wordt ook gecontroleerd

Bij een dakinspectie worden alle onderdelen van het dak dus goed gecontroleerd. Daardoor komt schade aan het dak snel aan het licht. Door jaarlijks een dakinspectie uit te laten voeren, voorkom je dat schade snel verergert. In sommige gevallen is het aan te raden om (bepaalde onderdelen van) je dak vaker te laten controleren. Een dakdekker kan je precies vertellen hoeveel onderhoud jouw dakbedekking nodig heeft.

Hoe laat je schade aan het dak goedkoper repareren?

Heb je schade aan je dak, dan kunnen de kosten best even schrikken zijn. Een dakbedekking is bijvoorbeeld niet goedkoop. Ligt er eenmaal een goede dakbedekking, dan gaat deze wel weer vele jaren mee. Toch snappen we heel goed dat je kosten wilt besparen. Met onderstaande tips wordt dat veel makkelijker!

1. Kwantumkorting

Heeft je buurman ook schade aan het dak? Of laat je een dakinspectie uitvoeren en is dit bij het dak van je buurman ook nodig? Wanneer jij en je buurman besluiten om samen een dakdekker te benaderen, zijn jullie mogelijk goedkoper uit. Dan kun je namelijk in aanmerking komen voor een kwantumkorting. Dit is ook voor de dakdekker prettig, omdat er nu meer werk is en de voorrijkosten lager zullen liggen.

 

Heb je dus een goede band met je buren en vermoed je dat hun dak ook een inspectie of reparatie nodig heeft? Dan is het aan te raden om de mogelijkheden even met hen te overleggen.

2. Voorrijkosten

Voorrijkosten zijn kosten die het dakdekkersbedrijf voor het rijden rekent. Voordat de dakdekker je kan helpen, moet hij namelijk eerst richting jouw woning rijden. Het kost de dakdekker geld om personeel en materiaal op de juiste plek te krijgen. Dat hier kosten voor in rekening worden gebracht is dan ook niet gek. Je kunt deze kosten minderen door een partij bij je in de buurt te kiezen. Een dakdekker die in de buurt zit, zal waarschijnlijk minder kosten maken om bij je woning te komen en dus ook lagere voorrijkosten rekenen.

3. Offertes vergelijken

Welke partij je inschakelt als je schade aan het dak hebt, zal ook veel invloed hebben op de kosten. Vergelijk daarom de verschillende partijen op basis van de tarieven die ze rekenen. Dit hebben we extra eenvoudig gemaakt door middel van ons platform. Je kunt de offertes vergelijken door een aanvraag bij ons platform in te dienen. De aanvraag komt dan terecht bij diverse dakdekkersbedrijven en jij kunt vervolgens de offertes vergelijken.

4. Meer klussen bij dezelfde partij

Soms is het voordelig om verschillende klussen door dezelfde partij uit te laten voeren. Heb je bijvoorbeeld een dakinspectie uit laten voeren en komen er problemen aan het licht? Dan rekenen veel dakdekkers alleen de reparatiekosten en niet de kosten voor de inspectie als je besluit om het probleem door hen aan te laten pakken.