• Home
  • Dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen

Dakpannen zijn de populairste vorm van dakbedekking voor schuine daken. Dakpannen kunnen over het algemeen goed tegen de verschillende weersomstandigheden. Heb je eenmaal dakpannen liggen, dan kunnen de dakpannen vaak een lange tijd mee. Toch kan het gebeuren dat er na een hevige storm een aantal dakpannen zijn beschadigd. Ook kunnen er op den duur scheuren en barsten in je dakpannen ontstaan. Onderhoud is dus ook zeer belangrijk. Je dakpannen vervangen of laten repareren is essentieel als er sprake is van schade.

Niet iedereen heeft goed door hoe belangrijk het is om het dak van zijn woning in optimale conditie te houden. Het dak is een belangrijk onderdeel van je woning en complicaties aan je dak kunnen voor veel problemen zorgen. Ontstaat er bijvoorbeeld een lekkage en loopt je woning daardoor waterschade op, dan kan dit je uiteindelijk zelfs duizenden euro’s kosten. Daarom is het dus ontzettend belangrijk om dakpannen tijdig te laten vervangen of repareren. Bovendien is het ook verstandig om goed na te denken over wat voor dakpannen je laat plaatsen.

Ben jij benieuwd naar hoe duur het is om dakpannen te vervangen? Of weet je niet zo goed wat voor dakpannen je wilt? Op deze pagina lees je alles dat je over dakpannen vervangen moet weten. Bovendien vertellen we je hoe je kosten op het vervangen van dakpannen kunt besparen.

Dakpannen vervangen, wat kost dat ongeveer?

Ben je benieuwd naar hoeveel het je zal kosten om dakpannen te vervangen? Dat is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, het dakdekkersbedrijf en van wat voor soort dakpannen je kiest. Daardoor wordt het onmogelijk om nu gelijk een bedrag te noemen. Wél kunnen we je een kostenindicatie geven. Zo kun je voor jezelf nagaan wat je ongeveer kwijt zal zijn en wat je bereid bent om te betalen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

In de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel het gemiddeld kost om keramische en betonnen dakpannen te plaatsen. Dit zijn de twee bekendste soorten dakpannen. Houd er rekening mee dat het verwijderen en afvoeren van oude dakpannen ook geld kost.

Soort dakpannenKosten per m²
Betonnen dakpannen€ 50
Dakpannen van keramiek€ 60

In de tabel hierboven heb je de gemiddelde kosten voor het plaatsen van nieuwe dakpannen terug kunnen vinden. Houd er rekening mee dat de exacte kosten in jouw situatie hiervan af kunnen wijken. Hoe meer arbeidsuren, hoe meer geld je kwijt zal zijn. Datzelfde geldt voor de voorrijkosten en de materiaalkosten. Zit je dak complexer in elkaar, omdat je bijvoorbeeld een of meerdere dakkapellen hebt, dan zal het vervangen van de dakpannen waarschijnlijk ook duurder worden.

De verschillende soorten dakpannen

Zijn je dakpannen aan vervanging toe en twijfel je of het verstandig is om nogmaals hetzelfde soort dakpannen te plaatsen? Dan is het een goed idee om de verschillende soorten dakpannen met elkaar te vergelijken. Ook nu nemen we weer de twee populairste dakpannen, die van beton en die van keramiek. Door de belangrijkste punten van deze twee soorten dakpannen te benoemen, wordt het voor jou eenvoudiger om een geschikte keuze te maken.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben als voordeel dat ze vrij goedkoop zijn om te plaatsen. De dakpannen van beton hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Dat is minder lang dan dakpannen van keramiek bijvoorbeeld. Over zo’n 30 jaar zullen de dakpannen dus opnieuw vervangen moeten worden. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je voor dit type dakpannen kiest.

Het leggen van betonnen dakpannen is voor de dakdekker vrij eenvoudig. De dakpannen vervormen tijdens het drogen niet meer, waardoor ze goed op elkaar gelegd kunnen worden. De kans op lekkages is daardoor kleiner.

Keramische dakpannen

Dakpannen van keramiek zijn in Nederland zeer populair. De meeste schuine daken in ons land zijn van dit type dakpannen voorzien. Deze pannen gaan 50 tot zelfs 100 jaar mee. De dakpannen vervangen met keramische dakpannen kan in eerste instantie dus duurder zijn, maar op de lange termijn kan dit je weer geld besparen. De pannen zullen hun kleur bovendien niet verliezen.

Je dakpannen vervangen? Overweeg dan ook dakisolatie

Ben je van plan om al je dakpannen te vervangen? Dan kan het soms een goed idee zijn om ook gelijk je dak te laten isoleren als je momenteel nog geen dakisolatie hebt. Als er toch al aan het dak gewerkt wordt en de dakbedekking al verwijderd moet worden, kan dakisolatie makkelijker en efficiënter worden aangebracht. Dit kost je in eerste instantie ook meer geld, maar op de langere termijn zal dakisolatie ervoor zorgen dat je een hoop geld bespaart.

Veel warmte in je woning gaat namelijk verloren via het dak. Dat is logisch, want warmte stijgt op. Heb je dakisolatie, dan hoef je minder hard te stoken. Dit kan je zo honderden euro’s per jaar schelen. Dakisolatie verdien je in de meeste gevallen dus ook al binnen een aantal jaar terug.

Subsidie voor dakisolatie

Laat je niet alleen je dakpannen vervangen, maar ook gelijk je dak isoleren? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Daar zitten wel een aantal voorbeelden aan verbonden. Zo moet je nog een energiebesparende maatregel nemen en bovendien moet het dak geïsoleerd worden door een expert. Dankzij die subsidie heb je de isolatie van het dak nog sneller terugverdiend.

Door wie laat jij de dakpannen vervangen?

Er zijn verschillende partijen door wie je de dakpannen kunt laten vervangen. Hiervoor kun je het best altijd een professionele dakdekker inschakelen. Alleen als je het niet eng vindt om het dak op te gaan en weet wat je doet, kun je ervoor kiezen om zelf dakpannen te kopen en deze te plaatsen. De kans op fouten is dan vaak wel groter en fouten kunnen je duur komen te staan als het om je dak gaat.

Dakpannen vervangen op een oud dak

In de meeste gevallen is het dus verstandiger om een specialist in te schakelen. Bovendien heb je dan garantie en kost het jou geen geld als een dakpan breekt. Als je de dakpannen laat vervangen door een dakdekkersbedrijf, is het een uitdaging om het goedkoopste bedrijf te vinden. Dankzij ons platform wordt dit echter een fluitje van een cent. Beschrijf de klus en vraag offertes aan via ons platform. Verschillende bedrijven krijgen jouw aanvraag dan binnen en kunnen een offerte sturen. Daardoor hoef jij de offertes alleen nog maar te vergelijken.

Minder betalen als je dakpannen laat vervangen?

Er zijn verschillende manieren om minder te betalen als je ervoor kiest om je dakpannen te laten vervangen. Wij geven je een aantal handige tips. Zijn meerdere van deze tips toe te passen in jouw situatie, dan kun je relatief veel geld besparen.

1. Zoek een dakdekker in jouw eigen omgeving

Als het je lukt om een goede dakdekker bij je in de buurt te vinden, betaal je in sommige gevallen minder. Veel dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening. Die kosten liggen uiteraard lager wanneer de dakdekker minder ver hoeft te reizen. Gaat het om een erg grote klus, dan maken de voorrijkosten vaak minder verschil.

2. Benader even je buren

Wist je dat veel dakdekkers ook met kwantumkortingen werken? Dit betekent dus dat je mogelijk goedkoper uit bent als je buren ook gelijk hun dak laten aanpakken. Het is dus geen slecht idee om even bij de buren na te vragen of zij ook nieuwe dakpannen nodig hebben.

3. Maak gebruik van ons platform

Wil je geld besparen op het vervangen van dakpannen, dan is het aan te raden om gebruik te maken van ons platform. Zo vraag je offertes op bij verschillende partijen en dat zonder enige moeite en in een mum van tijd. Doordat je de offertes gemakkelijk kunt vergelijken, wordt het eenvoudiger om een goedkope partij te vinden.

Hoe verleng je de levensduur van je dakpannen?

Je dakpannen vervangen is essentieel als de schade niet meer te herstellen is. Laat je de dakpannen dan niet op tijd vervangen, kunnen de gevolgen grote kosten met zich meebrengen. Je kunt de levensduur van de dakpannen die nog niet aan vervanging toe zijn wel verlengen. Laat bijvoorbeeld jaarlijks je dak inspecteren door een dakdekker. De dakdekker zal kleine gebreken dan tijdig constateren en kunnen verhelpen, waardoor de dakpannen uiteindelijk niet helemaal vervangen hoeven te worden.

Vaak zal een dakdekker tijdens een jaarlijkse inspectie vuil van het dak verwijderen en kleine reparaties (zoals het herstellen van scheurtjes) worden vaak direct uitgevoerd. Hierdoor lijdt je dakbedekking hier niet langer onder en zal de schade niet (zo snel) verergeren.

Conclusie

Je dakpannen tijdig vervangen is dus zeer belangrijk. Je hebt op deze pagina de gemiddelde kosten kunnen lezen. De exacte kosten zijn van veel factoren afhankelijk. Om een goedkope partij te vinden kun je ons platform gebruiken om offertes aan te vragen en te vergelijken. Daarnaast kun je met de tips op deze pagina de levensduur van je dak verlengen en nog meer kosten op het vervangen van dakpannen besparen.