Soorten dakbedekking

Ben jij op zoek naar een dakbedekking? Dan is het zeker goed dat je op deze pagina bent uitgekomen. We zullen op deze pagina namelijk stilstaan bij de verschillende type dakbedekkingen die je woning tegen allerlei weersomstandigheden beschermt. Maar welke soorten dakbedekkingen zijn er en wat zijn de daarbij behorende prijzen? Op al jouw vragen omtrent de verschillende soorten dakbedekking zullen we op deze pagina antwoord geven.

Ga direct naar de veel gestelde vragen (inclusief antwoorden)

De verschillende soorten dakbedekkingen

Als je een keuze wilt maken tussen de verschillende soorten dakbedekkingen, is het als eerst goed om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten daken. Zo heb je voor een hellend dak weer andere type dakbedekkingen dan bij een plat dak. In de tabel hieronder geven we de verschillende soorten dakbedekkingen per type dak weer. Daarnaast geven we vervolgens een korte omschrijving per type dak. Hierdoor weet je precies welke type dakbedekkingen er op de markt beschikbaar zijn.

Hellend dak

Type materiaalGemiddelde prijs in m²
DakpannenTussen de 30 en 60 euro per m²
Leien dakbedekkingTussen de 65 en 120 euro per m²
DakplatenTussen de 20 en 60 euro per m²
Rieten dakbedekkingTussen de 70 en 95 euro per m²
Zinken dakbedekkingTussen de 90 en 110 euro per m²
GroendakTussen de 40 en 200 euro per m²

Plat dak

Type materiaalGemiddelde prijs in m²
EPDM materiaalTussen de 60 en 80 euro per m²
Bitumen dakbedekkingTussen de 40 en 60 euro per m²
PVC dakbedekkingTussen de 50 en 70 euro per m²
Groen dakTussen de 40 en 200 euro per m²

Hellend dak 1: Dakpannen

Dakpannen zijn de populairste en meest goedkope oplossing als het gaat om dakbedekking voor hellende daken. Hierbij is het mogelijk om onderscheid te maken tussen betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Welk type dakpannen je het best kunt kiezen, is afhankelijk van het budget dat je beschikbaar hebt in combinatie met de gewenste uitstraling. Hieronder zullen we beide punten nog nader toelichten.

Als we kijken naar betonnen dakpannen, zijn deze gemaakt van een mengsel dat bestaat uit zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Het voordeel van betonnen dakpannen zijn dat ze een stuk goedkoper zijn dan keramische dakpannen. Betonnen dakpannen zijn tevens leverbaar in zowel gegolfde als vlakke vormen. Mocht jij voor betonnen dakpannen kiezen, dan is het goed om te kijken naar de afwerking in verband met de waterdichtheid. Zo worden de betonnen dakpannen over het algemeen voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat vuil, mossen en algen minder makkelijk kunnen hechten aan de pannen.

Als we vervolgens gaan kijken naar de keramische dakpannen, worden deze gemaakt door klei te bakken. Net als bij de betonnen dakpannen zijn de keramische dakpannen te verkrijgen in een vlakke of gegolfde uitvoering. Het grote voordeel van keramische pannen is dat ze een natuurlijk uitstraling hebben waarbij duurzaamheid centraal staat. Over het algemeen zie je ook dat keramische dakpannen worden afgewerkt met een glazuurlaag. Hierdoor worden mossen, algen en vuil niet aan het dak gehecht. Daarnaast is het ook bij keramische dakpannen mogelijk om te kiezen voor een kleur naar smaak. Het geven van een kleur verloopt via een speciaal productieproces.

Het kiezen van dakpannen is dus zeker geen verkeerde gedachte. De richtprijs voor de dakpannen inclusief btw en inclusief plaatsing ligt tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter. Hierbij is het bovendien ook goed om te melden dat de gemiddelde levensduur van dakpannen tussen de 30 en 50 jaar ligt. Kies daarom altijd voor goede kwaliteit dakpannen en laat deze plaatsen door een professioneel bedrijf. Hierdoor weet je zeker dat je slechts een keer in je leven de dakpannen hoeft te vervangen.

Hellend dak 2: Leien dakbedekking

Als tweede optie in geval van een hellend dak, is het mogelijk om te kiezen voor een leien dakbedekking. Een leien dakbedekking wordt ook wel gekwalificeerd als de luxere variant van dakbedekkingen. Hierbij is het goed om te benoemen dat de prijs ook duurder is dan  bijvoorbeeld dakpannen, maar de uitstraling is ook een stuk mooier. Als je wilt kiezen voor leien zijn er wederom twee mogelijkheden, namelijk natuurleien en kunstleien.

Als we kijken naar kunstleien zijn dit leien die kunstmatig worden geproduceerd op basis van vezelcement. Het materiaal is poreus en is gevoeliger voor mosvorming. Daarnaast is het ook goed om te benoemen dat het kiezen voor kunstleien gepaard gaat met meer onderhoud. De gemiddelde levensduur van een kunstleien dakbedekking op een hellend dak bedraagt tussen de 25 en 30 jaar.

Natuurleien zijn op hun beurt weer natuurproducten die gemaakt zijn uit leisteen. In tegenstelling tot kunstleien zijn de natuurleien minder poreus en minder gevoelig. De prijzen van natuurleien zijn wel een stuk hoger dan kunstleien, maar je krijgt hier zeker het een en ander voor terug. Zo ligt de gemiddelde levensduur van natuurleien op ongeveer 80 jaar en zijn de leien enorm onderhoudsvriendelijk.

Wil jij jouw dak voorzien van een luxere uitstraling dan met bijvoorbeeld dakpannen? Dan is het zeker geen verkeerde gedachte om te kiezen voor een leien dakbedekking. De kosten voor kunstleien liggen tussen de 65 en 85 euro per vierkante meter. Terwijl de prijs van natuurleien tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter ligt.

Hellend dak 3: Dakplaten

Als derde optie is het mogelijk om te kiezen voor dakplaten. Dakplaten worden namelijk steeds populairder als het gaat om dakbedekking. Dit komt omdat dakplaten erg goedkoop zijn, snel geplaatst zijn, verkrijgbaar zijn inclusief isolatie en niet te onderscheiden zijn van dakpannen. Dakplaten zijn echter in drie verschillende vormen te verkrijgen, namelijk de trapezium dakplaten, golfplaten en tot slot de dakpanplaten. We zullen hieronder alle drie de dakplaten uitlichten.

Als eerst hebben we de zogenoemde trapeziumplaten. De trapeziumplaten zijn vergelijkbaar met golfplaten alleen hebben ze een trapeziumprofiel. De trapeziumplaten zijn het meest populair als we kijken naar dakplaten. Dit komt omdat de prijs enorm interessant is. Je betaalt namelijk gemiddeld tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Daarnaast is het bij trapeziumplaten ook mogelijk om de platen waterdicht te maken vanwege de rechte afwerking. Trapeziumplaten worden voornamelijk gefabriceerd uit staal of aluminium. Ben jij benieuwd hoe dit er in werkelijkheid eruit ziet? Op het internet zijn tal van voorbeelden te vinden.

Als tweede heb je de zogenoemde golfplaten. De golfplaten hebben in tegenstelling tot trapeziumplaten een golvend profiel. Je kunt ze verkrijgen in verschillende materialen waaronder metaal, bitumen en kunststof. Ook deze variant is populair vanwege de prijs. Wil jij mooie golvende platen? Dan is is het aan te raden om te kiezen voor golfplaten. De prijs per vierkante meter voor golfplaten varieert tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter.

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor dakpanplaten. Dakpanplaten zijn voorgevormde dakplaten die lijken op normale dakpannen. Dakpanplaten zijn in tegenstelling tot dakpannen gemaakt uit staal of aluminium en zijn tevens verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Als we kijken naar de prijs van dakpanplaten, dan zijn deze vele malen voordeliger dan dakpannen. Zo ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.

Hellend dak 4: Rieten dakbedekking

Als we kijken naar een rieten dakbedekking, geeft deze een bepaalde charme aan de woning die veel mensen willen. Het is voornamelijk gebruikelijk om te kiezen voor rieten dakbedekking als je een landelijke woning hebt. Als we kijken naar rieten daken, valt er een onderscheid te maken tussen een tweetal type daken, namelijk een open traditioneel dak en het gesloten rieten dak.

Als je besluit om een open constructie te gebruiken, wordt het riet op rietlatten gebonden. Vervolgens worden de uitslagen van onder naar boven aangebracht met behulp van speciaal gereedschap. De open constructie dankt haar naam aan de open ruimte die zich tussen het riet en de onderconstructie bevindt. Hierdoor is er een goede luchtcirculatie. De traditionele methode voor het plaatsen van een dak gaat gepaard met enorm veel manuren waardoor je merkt dat het gesloten rieten dak tegenwoordig steeds meer aan populariteit wint.

Bij een schroefdak, ook wel een gesloten rieten daksysteem genoemd, wordt het riet op een dichte ondergrond geplaatst. Deze constructie is in tegenstelling tot de traditionele open manier een hele verbetering. Dit omdat de brandveiligheid sterk verbeterd is en omdat er geen sprake is van stof aan de onderzijde. Daarnaast heeft deze nieuwe variant van het rieten dak veel betere isolatiewaardes. De uitstraling van het dak is minder traditioneel en dat kan voor sommige mensen een minpunt zijn, maar de kosten zijn wel weer een stuk aantrekkelijker.

Als je besluit om voor een rieten dak te kiezen zullen de kosten tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter liggen. Daarbij is het ook goed om te benoemen dat de gemiddelde levensduur tussen de 30 en 35 jaar ligt. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct contact op met een specialist op het gebied van rieten daken.

Hellend dak 5: Zinken dakbedekking

Als je op zoek bent naar een flexibele dakbedekking die enorm lang mee gaat is het aan te raden om te kiezen voor zinken dakbedekking. Een dak dat voorzien is van zink is in verschillende vormen en uitvoeringen beschikbaar. Hierbij kun je denken aan staande naad, zinken roevendak en nog veel meer. Een zinken dakbedekking is als zeer duurzaam te omschrijven en wint met de dag aan populariteit.

Als we kijken naar de voordelen van een dakbedekking van zink, zijn dit:

 • Duurzaamheid, zinken daken gaan namelijk zo’n 50 tot 125 jaar mee;
 • Flexibiliteit, zink is een natuurlijk materiaal wat plooibaar is.
 • Veel constructiemogelijkheden, hierdoor is het mogelijk om met zink allerlei dakvormen te bekleden met zink.
 • Onderhoudsvriendelijk, zink vergt namelijk geen onderhoudt waardoor je optimaal kunt genieten.
 • Recycleerbaar, het is mogelijk om zink volledig te recyclen.

Zoals je hierboven kunt lezen gaat het nemen van een dak van zink gepaard met vele voordelen. Echter, is het ook goed om te benoemen dat de kosten die gepaard gaan bij het aanschaffen van een dak van zink enorm hoog zijn. De gemiddelde richtprijs voor het aanschaffen van een dak van zink ligt tussen de 90 en 110 euro per vierkante meter. Dat is natuurlijk veel, maar kijkend naar een gemiddelde levensduur die varieert tussen de 70 en 100 jaar is het zeker de moeite waard.

Plat dak 1: EPDM dakbedekking

EPDM is een type dakbedekking dat wordt gebruikt voor platte daken, maar wat is het precies? EPDM is een waterdichte rubbersoort dat geschikt is voor het bedekken van daken. Hierbij is het direct goed om te benoemen dat het niet de goedkoopste oplossing is, maar wel een van de beste als het gaat om platte daken. Als je namelijk besluit om voor een EPDM dakbedekking te kiezen, weet je zeker dat je kunt genieten van een zeer lange levensduur in combinatie met nauwelijks onderhoud.

Ben jij benieuwd naar de eigenschappen van EPDM? Neem dan gerust contact op met een specialist. Hierdoor weet je zeker dat je alle benodigde informatie inzichtelijk hebt.

Het toepassen van EPDM dakbedekking heeft de volgende voordelen:

 • Lange levensduur. Het toepassen van EPDM heeft een lange levensduur. Dit type dakbedekking gaat gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar mee.
 • Scheurt niet, EPDM dakbedekking heeft namelijk een speciale samenstelling waardoor het zeer elastisch is. Hierdoor is de kans op scheuren niet aanwezig.
 • Geen onderhoud. Het voordeel van EPDM is dat er geen onderhoud vereist is, omdat er geen beschadigingen optreden.
 • Beloopbaar. Als je besluit om voor EPDM te kiezen, dan blijft het dak beloopbaar. Ook in tijden dat het dak bevroren is.

Als we kijken naar de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een EPDM dakbedekking, ligt deze tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter. Als je nog een oude dakbedekking op het dak hebt liggen, zul je merken dat de kosten ook nog hoger worden omdat het oude materiaal verwijderd dient te worden.

Wil jij bijvoorbeeld ook isolatie aanbrengen? Ook in dit geval zullen de kosten voor het plaatsen van EPDM dakbedekking hoger uitvallen. Om deze reden is het dus aan te raden om diverse offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers. Via ons platform is het mogelijk om offertes aan te vragen bij diverse gespecialiseerde dakdekkers zodat je direct inzichtelijk hebt wat de kosten zijn voor het plaatsen van EPDM dakbedekking.

Plat dak 2: Bitumen dak

Ben jij op zoek naar een dak waarbij een lage kostprijs gecombineerd kunnen worden met een lange levensduur waarbij onderhoudsvriendelijkheid voorop staat? Dan is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van het materiaal bitumen als dakbedekking. Bitumen wordt ook wel dakleer genoemd en is een van de populairste mogelijkheden voor een plat dak. Bitumen wordt gemaakt van aardolie. Vroeger was dit type dakbedekking niet populair, maar de bitumen dakbedekking heeft in de loop van de jaren enorm aan populariteit gewonnen. Dit komt omdat bitumen daken goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.

Kijkend naar het materiaal zijn er twee soorten bitumen daken beschikbaar. Hierbij kun je denken aan Plastomeer Mengsels en Elastomeer Mengsels.

Als eerst hebben we de Plastomeer Mengsels, ook wel afgekort als APP. Plastomeer Mengsels zijn UV-bestendig. Om deze reden heeft Plastomeer Mengsel geen beschermende ballastlaag.

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor Elastomeer Mengsels, ook wel afgekort als SBS. Elastomeer Mengsels zijn soepeler en kleven beter dan Plastomeer Mengsels. Echter, zijn de Elastomeer Mengsels niet bestand tegen UV-stralen, waardoor ze worden voorzien van een extra toplaag.

Als we kijken naar het voorzien van een platte dak van dakbedekking, is het kiezen van een bitumen dakbedekking zeker geen verkeerde keuze. De gemiddelde levensduur van een bitumen dak ligt tussen de 20 en 40 jaar. Het aantal jaar is afhankelijk van kwaliteit, maar ook zeker hoe het dak onderhouden wordt. Als we kijken naar de prijs van bitumen dakbedekking is deze ook goed te betalen. Gemiddeld wordt er namelijk een prijs gehanteerd die varieert tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.

Plat dak 3: PVC dakbedekking

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor een PVC dakbedekking. Dit type dakbedekking wordt tegenwoordig enorm veel gekozen. De reden hiervoor is dat PVC als materiaal te typeren valt als duurzaam. Daarnaast is het ook betaalbaar, waardoor het voor iedereen een toegankelijk type dakbedekking is.

Verschillende prijzen van dakbedekking

Zoals je uit deze pagina kunt opmaken, zijn de prijzen voor dakbedekking erg verschillend. De prijzen variëren tussen de 20 en 230 euro per vierkante meter inclusief btw en inclusief plaatsing. Wil jij de exacte kosten weten van jouw dak? Dan hangt dit van verschillende factoren af zoals:

 • De oppervlakte van jouw dak;
 • Het type dak;
 • De soort dakbedekking.

Ben jij benieuwd naar de kosten van jouw hellend of platte dak? Dan is het goed om hiervoor diverse offertes aan te vragen. De prijzen op deze pagina zijn slechts richtprijzen. Prijzen kunnen namelijk enorm verschillen per dakdekker. Om deze reden is het aan te raden om diverse offertes aan te vragen. Hierdoor krijg je inzichtelijk wat de gemiddelde kosten zijn. Via onze website kun je centraal diverse offertes opvragen waardoor je zeker weet dat je eerlijke prijzen ontvangt.

Welke dakbedekking moet ik nu kiezen?

Zoals je op deze pagina kunt lezen zijn er verschillende soorten dakbedekkingen met elk weer hun kenmerken, prijzen en levensduur. Welke dakbedekking het beste bij jou past is afhankelijk van:

 • Soort dak. Heb je een hellend dak? Dan zul je waarschijnlijk kiezen voor dakpannen of dakplaten. Heb jij een plat dak? Dan kun je kiezen voor EPDM of bitumen dakbedekking. Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het soort dak.
 • Prijs dakbedekking. Als je op zoek bent naar dakbedekking is het ook goed om te kijken naar de prijzen van dakbedekking. Wil jij goedkoop uit zijn? Dan zul je bij een hellend dak bij dakpannen en dakplaten uitkomen en bij een plat dak kom je vaak uit op een bitumen dakbedekking.
 • De uitstraling. Als je zoekt naar een dakbedekking, is het goed om te kijken naar de uitstraling. Een dakbedekking zal namelijk de uitstraling van je woning bepalen. Wil jij een mooie en landelijke stijl? Dan kun je kiezen voor een rieten dak.
 • Levensduur. Als je kiest voor een goedkoper soort dakbedekking, zul je merken dat je levensduur achteruit gaat. Wil jij voor het type dakbedekking gaan met de langste levensduur? Dan is het aan te raden om te kiezen voor natuurleien of een zinken dakbedekking.

Veel gestelde vragen

Wanneer is de huidige dakbedekking aan vervanging toe?

Het is goed om jaarlijks een inspectie uit te laten voeren. De levensduur van een bepaald dak ligt nooit vast. Je kan zelf al een visuele controle uitvoeren. Het dak goed schoon houden kan ook de levensduur verlengen.

Los van de kosten, zal het vooral de gewenste uitstraling zijn die de keuze kan beïnvloeden. Ieder soort dak kan geschikt zijn. Bij een nieuwbouw woning zijn er vaak maar enkele mogelijkheden die goed bij de bouwstijl passen.

Voor een hellend dak zijn nog steeds de dakpannen het meest voordelig. Bij een plat dak zal de keuze bij een klein budget veelal uitkomen op een bitumen dak.

Er zijn verschillende bespaartips. Maar een tip die voor iedere soort dakbedekking van toepassing is.. Vergelijk dakdekkers met elkaar. Ontvangen vrijblijvende diverse offertes en leg ze naast elkaar.