• Home
  • Dakinspectie plat dak

Dakinspectie plat dak

Een dakinspectie plat dak is zo nu en dan noodzakelijk. Hoe vaak een inspectie nodig is, is vooral afhankelijk van het type dak. Over het algemeen is het aan te raden om dit jaarlijks twee keer te laten doen. Door het dak regelmatig te laten inspecteren door vakmensen, voorkom je dat schade onopgemerkt blijft en verergert. Laat je het dak niet regelmatig inspecteren, dan kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat de kosten voor een reparatie veel hoger uitvallen.

Een dakinspectie plat dak is dus essentieel, maar waar kijkt een vakman bij zo’n inspectie precies naar? En hoeveel zal een routine dakinspectie van een plat dak je kosten? Op deze pagina zullen we dit voor je ophelderen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Bovendien geven we je tips om kosten te besparen en lichten we verder toe wat er kan gebeuren als je het dak niet voldoende laat onderhouden en regelmatig laat inspecteren.

Hoe vaak is een dakinspectie plat dak nodig?

Hoe vaak dakinspectie nodig is, is vooral afhankelijk van het type dak dat je hebt. We raden je aan om in ieder geval jaarlijks een controle uit te laten voeren. Doe dat bij voorkeur wanneer het niet te koud of te warm is. Bij hele warme en koude temperaturen zijn daken vaak kwetsbaarder. Is een dakinspectie noodzakelijk, omdat je bijvoorbeeld al een lekkage hebt, dan kun je uiteraard altijd een dakdekker benaderen.

Heb je pas nieuwe dakbedekking laten plaatsen of laat je het dak inspecteren, vraag dan even na hoe vaak je dak geïnspecteerd moet worden. Een dakdekker zal je precies kunnen vertellen hoe vaak jouw dakbedekking geïnspecteerd moet worden om het dak in optimale conditie te houden.

Zelf een dakinspectie plat dak uitvoeren

Het is over het algemeen af te raden om zelf inspectie aan het dak uit te voeren. Niet iedereen durft zelf het dak op te gaan. Ben je een beetje handig en heb je geen hoogtevrees? Dan kun je bijvoorbeeld wel zelf controleren op lekkages. Toch is het voor een ongetraind oog moeilijk om lekkages te herkennen. Bovendien zal een dakdekker tijdens een dakinspectie nog veel meer zaken controleren en eventuele kleine gebreken vaak direct repareren. Om die reden raden we je aan om je dak alsnog een keer per jaar door een expert te laten controleren.

De kosten van een dakinspectie plat dak

Het inspecteren van een plat dak is over het algemeen makkelijker dan het inspecteren van een schuin dak. Je betaalt daarom ook minder voor dakinspectie van een plat dak. De kosten van een dakinspectie plat dak bedragen gemiddeld € 200. Heb je een schuin dak, dan zou je gemiddeld € 250 betalen. Kies je voor een jaarlijkse inspectie van het dak, dan kun je met dit jaarlijkse bedrag een hoop extra reparatiekosten voorkomen. Het is dus zeker de moeite waard om een dakinspectie uit te laten voeren.

De exacte kosten die je betaalt voor een dakinspectie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van welke partij je inschakelt. Om die reden is het aan te raden om offertes te vergelijken. Zo wordt het makkelijker om de goedkoopste partij te vinden. Offertes vergelijken doe je eenvoudig via ons platform.

Hoe werkt dakinspectie van een plat dak?

Bij een dakinspectie zal de dakdekker niet alleen even snel de staat van je dakbedekking met het blote oog nagaan. Een vakman zal tijdens de inspectie nog veel meer controleren. Een dakinspectie bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

  • Het controleren op scheuren en schade aan de dakbedekking
  • Kleine reparaties worden doorgaans direct uitgevoerd
  • Het isolatiemateriaal wordt gecontroleerd
  • De dakconstructie wordt gecontroleerd
  • Er wordt gecontroleerd op vervuiling (zoals mos) en dit wordt eventueel verwijderd
  • Er wordt gezocht naar eventuele lekkages
  • De dakgoten, regenpijp en schoorsteen worden gecontroleerd

Zoals je kunt zien zal een dakdekker je dak dus flink onder de loep nemen, waardoor eventuele gebreken aan het licht komen.

Tips om kosten te besparen

Wil je graag kosten op dakinspectie van een plat dak besparen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het zelf uitvoeren van de dakinspectie raden we doorgaans dus af. Met onderstaande tips lukt het je mogelijk wel om geld te besparen. Zijn meerdere van deze tips bruikbaar in jouw situatie, dan kun je een leuk percentage kosten besparen.

1. Laat het dak jaarlijks inspecteren

Zoals we eerder aangaven, is het aan te raden om je dak jaarlijks te laten inspecteren. Dit kan je op de lange termijn veel geld aan reparatiekosten besparen. Doe je dit niet, kun je bijvoorbeeld last krijgen van lekkages, met waterschade als gevolg. Waterschade kan duizenden euro’s aan extra kosten veroorzaken. Meestal ben je voor die waterschade verzekerd als je een opstalverzekering hebt, mits je dak goed onderhouden is. Verwaarloos je dak dus absoluut niet.

2. Laat het dak, indien nodig, door dezelfde partij repareren

Blijkt na inspectie dat je dak een reparatie nodig heeft? Dan kan het een goed idee zijn om dit over te laten aan hetzelfde bedrijf als dat de inspectie heeft uitgevoerd. In veel gevallen worden er dan namelijk geen kosten gerekend voor de dakinspectie aan het plat dak.

 

Belangrijk is wel dat je het dakdekkersbedrijf in kwestie in dit geval vertrouwd. Vertrouw je het niet helemaal, dan kun je een second opinion aanvragen bij een ander dakdekkersbedrijf. Zo kom je er snel genoeg achter of je dak inderdaad aan reparatie toe is of niet.

3. Ga na of een kwantumkorting mogelijk is

Woon je in een rijtjeswoning of een twee-onder-een-kapwoning, dan hebben je buren waarschijnlijk een vergelijkbaar dak. Het kan verstandig zijn om samen met je buren af te spreken om een dakdekker in te schakelen die beide daken controleert. Op die manier kun je bij de meeste partijen een kwantumkorting krijgen. De voorrijkosten zullen bijvoorbeeld minder zijn. Daardoor zijn zowel jij als de buren goedkoper uit.

Ben je dus van plan om een dakinspectie uit te laten voeren, licht dan even je buren in en vraag of dit bij hun dak ook nodig is. Als je een goede band hebt met je buren, kunnen jullie ook afspreken om dit jaarlijks samen te doen.

4. Vergelijk offertes via ons platform

Door offertes via ons platform te vergelijken, kun je een stuk goedkoper uit zijn. Iedere partij hanteert namelijk weer andere prijzen. Bovendien zijn de voorrijkosten afhankelijk van hoe ver het dakdekkersbedrijf rijden is vanaf je woning. Door offertes aan te vragen en te vergelijken, wordt het eenvoudig om de goedkoopste partij te vinden.

Offertes vergelijken via ons platform doe je met het grootste gemak. Je omschrijft simpelweg de klus, in dit geval dus dakinspectie van een plat dak. Vervolgens kun je de offertes aanvragen met één druk op de knop. Verschillende dakdekkersbedrijven krijgen je aanvraag binnen en kunnen een offerte opsturen. Daarna kun je de verschillende partijen met elkaar gaan vergelijken op basis van prijs. Door gebruik te maken van ons platform kun je dus een hoop geld besparen.

De levensduur van je plat dak verlengen met een groendak

Wil je de levensduur van je dak verlengen, dan is goed onderhoud en zo nu en dan een inspectie van belang. Als je een plat dak hebt, is een groendak echter ook een optie. Een groendak heeft ontzettend veel voordelen. Zo vangt het dak fijnstof op en helpt het dak CO2 omzetten in zuurstof. Daarnaast vergroot een groendak de levensduur van je plat dak. Een groendak kan zo 60 jaar meegaan. De kosten van een groendak kunnen dan ook zeker de moeite waard zijn. Bovendien ziet een groendak er ook fraai uit.

Als je momenteel al een dakbedekking in goede conditie hebt liggen, kost het gemiddeld zo’n € 55 per vierkante meter om hier een groendak bovenop te leggen. Dat is ook nu echter weer afhankelijk van het type groendak en met welke partij je in zee gaat. In veel gemeenten kun je subsidie krijgen als je een groendak aan laat leggen.