Dakpannen

Als je een schuin dak hebt, dan zijn dakpannen de beste vorm van dakbedekking voor jouw woning. Niet voor niets zijn de meeste schuine daken in Nederland voorzien van dakpannen! Alleen hoeveel kost het nou om een nieuw dak van dakpannen aan te laten leggen? En hoeveel zal het kosten om de dakpannen te laten repareren als er sprake is van schade aan je dak?

Hier lees je alles dat je over het laten leggen en repareren van dakpannen moet weten. Daarnaast geven we je ook een aantal handige tips om goedkoper uit te zijn. Zo voorkom je dat je te veel betaalt!

Het is verstandig om goed na te denken over wat voor dakbedekking je wilt. Het dak is namelijk een belangrijk onderdeel van je woning. Dakpannen zijn over het algemeen een zeer goede keuze als je dakbedekking voor een schuin dak nodig hebt.

Donkere dakpannen op het dak

Verschillende soorten dakpannen

Om te beginnen zijn er verschillende soorten dakpannen. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Betonnen dakpannen
  2. Dakpannen van keramiek

Op de meeste schuine daken in Nederland zijn dakpannen van keramiek geplaatst. Nog een soort dakpannen om voor te kiezen zijn aluminium dakpannen. Ben je benieuwd naar wat je ongeveer voor de verschillende soorten dakpannen betaalt? Hieronder hebben we een tabel met prijzen voor je gemaakt.

Soort dakpannenKosten per m²
Aluminium dakpannen€ 20 tot € 30
Betonnen dakpannen€ 30 tot € 45
Dakpannen van keramiek€ 45 tot € 60

Let wel op dat hierboven alleen de gemiddelde prijzen staan genoemd. Aluminium dakpannen zijn doorgaans de goedkoopste oplossing. Toch kiest men veel vaker voor dakpannen van keramiek. De prijs van het dakpannen leggen is bovendien voornamelijk afhankelijk van de vorm van je dak. Heb je bijvoorbeeld een dakkapel? Dan duurt het leggen van de dakpannen vaak langer.

Bij het leggen van de dakpannen is het bovendien een goed idee om rekening te houden met de levensduur van de dakpannen. Hieronder zie je per type dakpan wat de gemiddelde levensduur is.

Soort dakpannenGemiddelde levensduur
Aluminium dakpannen50 jaar
Betonnen dakpannen30 jaar
Dakpannen van keramiek50 tot 100 jaar

Zo zie je dat dakpannen van keramiek op de langere termijn vaak toch een stuk goedkoper zijn. Om deze reden kan het een goed idee zijn om voor dakpannen van keramiek te kiezen.

De uitstraling van de dakpannen

Nog iets om rekening mee te houden is de uitstraling van de dakpannen. Aluminium dakpannen zijn erg goedkoop, maar de meeste mensen vinden de uitstraling van deze dakpannen minder. Keramiek is erg kleurvast, waardoor de pannen door de jaren heen niet minder mooi worden. Welke uitstraling het mooist is, is echter afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Voor- en nadelen van dakpannen

Dakpannen hebben een groot aantal voordelen. Niet voor niets is dit de meest voorkomende dakbedekking in Nederland.

  • Dakpannen hebben, afhankelijk van welk soort dakpannen je kiest, een vrij lange levensduur.
  • Bovendien is het dak brandveiliger dan een dak van riet bijvoorbeeld, alhoewel de moderne rieten daken brandveiliger zijn dan je misschien zou denken.
  • Als je een rijtjeswoning hebt, ben je vaak verplicht om voor dakpannen te kiezen. Zo blijft de uitstraling van je woning hetzelfde ten opzichte van de woning van je buren.

Welke nadelen de dakpannen kennen, is afhankelijk van welk type dakpannen je kiest. Keramieken dakpannen zijn vaak vrij duur, maar hebben wel de langste levensduur.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Dakpanplaten met isolatie plaatsen

Het is ook mogelijk om voor dakpanplaten met isolatie te kiezen. Doe je dit, dan is je dak gelijk goed geïsoleerd. Wanneer je dak compleet vervangen moet worden, is het altijd een goed idee om ook dakisolatie te overwegen. Nu je dak open ligt, is het makkelijker om isolatie te plaatsen. Bovendien haal je de kosten van isolatie er op de langere termijn weer uit, doordat je veel geld bespaart op energiekosten.

Met dakisolatie gaat er veel minder warmte verloren. Voor het isoleren van je dak kun je bovendien ook subsidie aanvragen als je dit door een professional laat doen. Uiteraard betaal je wel extra als je je dak ook gelijk laat isoleren.

Dakpanplaten gelegd

Het kiezen van de juiste partij

Ook de kwaliteit van het legwerk is zeer belangrijk voor de levensduur van de dakpannen. Worden de dakpannen niet goed gelegd, dan zullen ze eerder loslaten. Om die reden is het ook van belang dat je voor een betrouwbare partij kiest. Daarnaast zullen de kosten van het legwerk ook per dakdekker verschillen. Om die reden is het een goed idee om offertes met elkaar te vergelijken. Zo kun je nagaan waar jij het goedkoopst je dakpannen kunt laten leggen. Gelukkig hebben wij dit makkelijk voor je gemaakt.

Op ons platform kun je de tarieven van verschillende dakdekkers met elkaar vergelijken. Door simpelweg de klus te beschrijven, kun je offerte dakwerk van verschillende partijen opvragen. Zo hoef je niet allerlei verschillende websites te bezoeken en heb je al snel duidelijk welke partij in jouw geval het goedkoopst is.

Dakpannen zelf plaatsen

Als je geen hoogtevrees hebt en weet wat je doet, kun je besluiten om je dak zelf te plaatsen. Je betaalt dan alleen de materiaalkosten. Heb je weinig ervaring, kunnen we het zelf plaatsen van de pannen afraden. De kans op fouten is dan groter. Bovendien is de levensduur van het dak minder lang als de dakpannen niet goed zijn gelegd. Daarnaast heb je ook geen garantie als je de pannen zelf legt en kost het je ook veel tijd.

Doorgaans is het dus verstandiger om een dakdekkersbedrijf in te schakelen. Zo kun je er zeker van zijn dat je dak op een goede manier geplaatst wordt. Als er tijdens het leggen materiaal stuk gaat, draai je bovendien niet zelf voor de kosten op.

Tips om kosten te besparen

Wil je niet zelf aan de slag, maar toch zoveel mogelijk kosten besparen? Dan hebben we hieronder 3 handige tips voor je op een rijtje gezet. Door deze tips op te volgen, kun je mogelijk een hoop geld besparen.

1. Vergelijk offertes via ons platform

Door offertes te vergelijken via ons platform, weet je welke partij de werkzaamheden het goedkoopst uit kan voeren. Dit kan je een hoop geld besparen. Door gebruik te maken van ons platform hoef je niet zelf verschillende partijen op te zoeken en hier handmatig een offerte op te vragen.

2. Kies een dakdekker bij jou uit de buurt

Door voor een dakdekker bij jou uit de buurt te kiezen betaal je minder aan voorrijkosten. Op deze manier ben je dus vaak goedkoper uit.

3. Zijn je buren ook aan een nieuw dak toe?

Als je buren ook aan een nieuw dak toe zijn, dan kun je met de buren bespreken of zij dit bij dezelfde dakdekker willen laten doen. Als jullie naast elkaar wonen in een rijtjeswoning of twee-onder-een-kap-woning ben je mogelijk een stuk voordeliger uit.

Alternatieven voor dakpannen

Ben je op zoek naar een alternatief voor dakpannen? Dan zijn er twee alternatieven die vrij veel voorkomen, namelijk:

Ben je benieuwd naar deze soorten dakbedekking? Dan is het goed om te weten dat je op ons platform ook pagina’s voor deze vormen van dakbedekking vindt. Bovendien bieden we je ook voor deze vormen van dakbedekking de mogelijkheid om snel offertes op te vragen bij verschillende partijen.

Wat kosten dakpannen?

De kosten van dakpannen starten vanaf €20,- per m2 en kunnen oplopen tot €60,- per m2. Dit zal afhankelijk van het materiaal en de bereikbaarheid zijn.

De levensduur is afhankelijk van het materiaal waarvan de dakpannen gemaakt zijn. Betonnen dakpannen hebben een levensduur van zo een 30 jaar, alumium pannen gaan zo een 50 jaar mee. Dakpannen van keramiek hebben de langste levensduur, tot wel 100 jaar!

Wil jij snel weten door welke partij jij het goedkoopst je dakpannen kunt laten leggen? Dan is het aan te raden om vandaag nog offertes bij ons op te vragen.