Bitumen dak

Het kiezen van een dak is niet eenvoudig. Ga je voor een bitumen dak of toch liever voor een pannen dak? Het plaatsen van een dak kost vrij veel geld. Een nieuw dak gaat ook lang mee, maar je wilt dus niet de verkeerde keuze maken. Het dak beschermt je bovendien tegen de verschillende weersomstandigheden.

Is je dak aan vervanging toe, dan is het aan te raden om je snel in de mogelijkheden te verdiepen. Bij schade aan het dak kunnen er bijvoorbeeld lekkages ontstaan. Als gevolg daarvan kun je waterschade aan het plafond, de wanden, eventuele apparatuur en meubelen krijgen. Belangrijk is dus dat je te allen tijde een goed functionerend dak op je woning hebt. Op deze pagina lees je alles over het bitumen dak. Zo weet je of dit dak iets voor jou is.

We zullen zowel de voor- als de nadelen van het bitumen dak benoemen. Daarnaast vertellen we je ook wat het dak ongeveer zal kosten en hoe je kosten op het plaatsen van het dak kunt besparen. Bovendien noemen we nog een aantal alternatieven, voor het geval dat een bitumen dak toch niets voor jou is.

Wat is een bitumen dak?

Het bitumen dak of dakleer, is een geschikte vorm van dakbedekking voor platte daken. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor

 • Aanbouwen
 • Schuren
 • Dakkapellen

Het is in sommige gevallen mogelijk om een bitumen dakbedekking over een bestaande dakbedekking te plaatsen. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld schade aan je dak hebt en een snelle oplossing zoekt. Overigens is dit niet altijd mogelijk, want je wilt de dakconstructie niet te veel belasten.

Bitumen is een materiaal dat al ontzettend lang door de mens gebruikt wordt. Het materiaal is erg stevig en vooral daarom zeer geschikt als dakbedekking. De meeste platte daken in ons land hebben een dak van bitumen.

De voordelen van het bitumen dak

Ben je benieuwd naar de belangrijkste voordelen van het bitumen dak? Hieronder sommen we deze voordelen voor je op.

 • Bitumen is ontzettend stevig.
 • Het materiaal is waterdicht
 • Bitumen is relatief eenvoudig te plaatsen

De nadelen van het bitumen dak

Ieder soort dak heeft nadelen. Of die nadelen er toe doen, is afhankelijk van de situatie. Hieronder benoemen we de nadelen van het bitumen dak, zodat je deze kunt opwegen tegen de voordelen en een betere keuze kunt maken.

 • De levensduur is vrij kort
 • De UV-straling in zonlicht zorgen ervoor dat het dak sneller verouderd
 • Temperatuurschommelingen kunnen het dak ook sneller doen verouderen.

Aangepaste varianten van het bitumen dak

Omdat bitumen ook een aantal nadelen kent, zijn er ook verbeterde versies van de bitumen dakbedekking ontwikkeld. Zo heb je nu ook APP bitumen dakbedekking en SBS bitumen dakbedekking. Deze soorten kennen weer hun eigen voordelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste eigenschappen van deze varianten.

SBS bitumen

Bij SBS bitumen is er rubber in het bitumen verwerkt. Hierdoor is het materiaal beter bestand tegen temperatuurwisselingen en wordt de kans op lekkages ook kleiner. Dit materiaal blijft echter gevoelig voor de UV-straling in zonlicht. Om de levensduur van een dak met deze vorm van dakbedekking te verlengen, kun je het best een laag kiezelsteentjes bovenop het bitumen laten storten.

Bitumen dak met kiezels

APP bitumen

APP bitumen kan tegen de UV-straling in zonlicht, waardoor het dak minder snel verouderd in de zon. Ook deze vorm van de bitumen dakbedekking is overigens goed bestand tegen wisselingen in de temperatuur. Ook vergt een dak van APP bitumen weinig onderhoud.

De prijs van een bitumen dak + plaatsing

Hoeveel je betaalt voor een bitumen dak en de plaatsing hiervan, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Om te beginnen hanteert iedere partij weer andere prijzen. Bovendien is de totaalprijs afhankelijk van voorrijkosten, het dakoppervlakte en eventuele bijzonderheden. Uiteraard heeft ook het soort bitumen invloed op de prijs. Dat de prijs van vele factoren afhankelijk is, wil echter niet zeggen dat we je helemaal geen richtlijnen kunnen geven.

Hieronder zie je wat een bitumen dak ongeveer zal kosten per vierkante meter dak:

Type bitumenKosten per m²
SBS€ 40 tot € 45
APP€ 38 tot € 43

Let op, dit zijn slechts richtlijnen. Het kan dus altijd dat je duurder of juist goedkoper uit bent. Toch is het verstandig om niet te ver van deze prijzen af te wijken, tenzij dat hier goede redenen voor genoemd worden. De prijs van bitumen en het plaatsen van dakbedekking wordt namelijk vooral beïnvloed door de moeilijkheidsgraad van het dak en door hoeveel tijd de dakdekker kwijt zal zijn.

Extra opties

Laat je een dak van bitumen plaatsen, dan is het verstandig om ook even naar de extra opties te kijken. Hieronder noemen we een aantal werkzaamheden die mensen vaak in combinatie met het plaatsen van het bitumen dak laten uitvoeren. Zo voorkom je dat je later nog eens vakmensen moet inhuren.

Een groendak

Bij een groendak wordt je dak gevuld met planten, mos etc. Deze extra laag beschermt je dak en werkt daarnaast ook nog eens isolerend. De levensduur van het dak kan mogelijk flink verlengd worden, tot wel 60 jaar. Daarnaast is meer groen binnen veel gemeenten ook een belangrijk doel. Daarom krijg je in sommige gevallen zelfs subsidie op een groendak. Voor een groendak betaal je zo’n € 55 per vierkante meter, bovenop de kosten van het bitumen.

Kiezelsteentjes

Tenzij dat je voor APP bitumen of een groendak kiest, is het aan te raden om het dak van bitumen af te laten werken met kiezelsteentjes. Zo zorg je ervoor dat het dak beter beschermd is tegen UV-straling.

Lichtstraat toevoegen

Om meer natuurlijk licht te creëren in een ruimte, kan een lichtstraat de perfecte toevoeging zijn. Een dakkoepel is gebruikelijk om toe te voegen aan een plat dak. Zeker op het moment dat er via een raam of deur niet voldoende licht naar binnen kan komen.

Manieren om kosten te besparen

Er zijn een aantal handige manieren om kosten te besparen als je een dak van bitumen wilt laten plaatsen. Hieronder benoemen we een aantal handige tips. Zo voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt voor het dak van bitumen.

1. Vergelijk offertes

Om te beginnen is het aan te raden om de juiste partij te vinden. Wil je nagaan welke partij het goedkoopste is, dan zul je vrijblijvende offertes moeten aanvragen. Als je contact op moet nemen met alle mogelijke partijen, dan ben je ontzettend lang bezig. Gelukkig kun je met ons platform eenvoudig offertes opvragen bij verschillende partijen. Vul simpelweg het type klus in en vervolgens krijg je door verschillende partijen een offerte toegestuurd

2. Beperk voorrijkosten

Nog een manier om goedkoper uit te zijn, is door de voorrijkosten te beperken. De vakman moet veel materiaal meenemen en moet ook zelf nog richting je woning rijden. Hoe verder het dakdekkersbedrijf van jouw woning vandaan zit, hoe hoger de voorrijkosten over het algemeen zullen zijn.

3. Quantumkorting

Zijn je buren ook aan nieuwe dakbedekking toe, dan kunnen jullie vaak een quantumkorting krijgen. In dit geval hoeft de dakdekker onder andere namelijk slechts één keer voorrijkosten te vragen.

Wat zijn de alternatieven?

Is het bitumen dak niets voor jou, dan zijn er verschillende alternatieven. Je kunt de volgende dakbedekkingen op een plat dak plaatsen, net als bitumen:

 • EPDM
 • PVC
 • Mastiek
 • Zink (mogelijk vanaf een helling van ongeveer 3°)

Wil je meer weten over deze alternatieven, bezoek dan ook eens de andere pagina’s op onze website. Ook over deze vormen van dakbedekking kun je op onze website informatie vinden.

Wat is de levensduur van een bitumen dak

Het materiaal heeft een levensduur van zo’n 30 jaar en is ideaal als onderlaag voor een groendak.

Voor een bedrag van ongeveer € 40 per vierkante meter kun je een bitumen dak laten plaatsen. Kies je voor een groendak, dan komt hier nog een bedrag van ongeveer € 55 per m² bovenop. In dat geval kom je mogelijk wel weer in aanmerking voor een subsidie.

Er zijn twee soorten bitumen dakbedekking, namelijk APP en SBS. Beiden hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Kies je voor een SBS dak, dan is het aan te raden deze af te werken met kiezelsteentjes, om zo te voorkomen dat het dak snel verouderd door UV-straling.