Leien dakbedekking

Heb je een schuin dak dat voorzien moet worden van (nieuwe) dakbedekking? Dan is de leien dakbedekking een van de soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Een leien dakbedekking ziet er mooi uit en heeft nog een aantal belangrijke voordelen. Ben je benieuwd naar alle voor- en nadelen? Die vind je terug op deze pagina, waardoor het makkelijk wordt om te beslissen of een leien dakbedekking op jouw wensen aansluit.

Het leggen van een dak is voor de meeste mensen een flinke investering. Bovendien gaat een goed gelegd dak vele jaren mee. Om die reden is het belangrijk om goed na te denken over je keuze. Niet alleen lees je op deze pagina de voor- en nadelen van leien dakbedekking, maar ook geven we je een beeld van de gemiddelde kosten. Bovendien geven we je een aantal handige tips om goedkoper uit te zijn.

Tot slot noemen we nog een aantal alternatieven voor deze vorm van dakbedekking. Mocht je na het lezen van deze pagina besluiten dat een dakbedekking van leien toch niets voor jou is, dan weet je gelijk welke alternatieven er nog zijn.

De voor- en nadelen van een leien dakbedekking

Iedere vorm van dakbedekking heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder benoemen we de voor- en nadelen van een leien dak. Door middel van een duidelijk overzicht wordt het namelijk eenvoudiger om te beslissen of dit type dak voor jou is weggelegd.

De voordelen van een leien dak

Een leien dak heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld dakpannen. Hieronder hebben we ze voor je opgesomd:

  • Leien hebben een unieke uitstraling. Of dit een voordeel of een nadeel is, is afhankelijk van je voorkeur.
  • Leien zijn erg ligt en daardoor ideaal als je de dakstructuur niet te veel wilt belasten.
  • Een leien dak kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en er is minder risico op schade bij een storm dan bij dakpannen bijvoorbeeld.

Natuur leien dak gelegd

De nadelen van een leien dak

Net als ieder ander type dakbedekking kent een leien dak ook nadelen. Hieronder benoemen we de nadelen van leien, zodat je deze kunt afwegen tegen de voordelen.

  • Het plaatsen van dit type dak neemt doorgaans meer tijd in beslag en daardoor ben je ook duurder uit.
  • Ook het materiaal zelf is duurder dan dat van een pannendak. Ook hierdoor kost het leggen van een leien dakbedekking meer geld dan het plaatsen van een pannendak.

Verschillende soorten leien

Er zijn verschillende soorten leien dakbedekking. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten leien waaruit je kunt kiezen. Ook als je al overtuigd bent dat je een leien dakbedekking wilt, zal je namelijk nog een soort leien moeten kiezen.

Optie 1: Bitumen leien

In Nederland zien we leien van bitumen niet veel terug op huizen, maar wel op tuinhuisjes. In de Verenigde Staten worden deze leien wel vaak als dakbedekking voor woningen gebruikt. De leien van bitumen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Het is overigens wel mogelijk om ze op woningen te plaatsen indien gewenst.

Optie 2: Natuurleien

Natuurleien zijn de duurste vorm van een leien dakbedekking. Vooral de uitstraling van deze vorm van dakbedekking is een groot voordeel. Natuurleien hebben namelijk een unieke uitstraling, omdat ze van een natuurlijk materiaal gemaakt worden. Deze leien vergen weinig onderhoud. Een nadeel is dus wel dat je meer betaalt. De leien verschillen onderling van elkaar.

Optie 3: Leien van kunststof

Het is ook mogelijk om leien van kunststof te laten leggen. Deze leien zijn relatief goedkoop en zijn identiek aan elkaar, omdat ze in de fabriek gemaakt worden. De levensduur van deze leien is minder lang dan die van natuurleien. Deze leien gaan namelijk zo’n 25 tot 35 jaar mee.

Hoeveel kost het leggen van een leien dakbedekking?

Hoeveel het leggen van een leien dakbedekking kost is dus sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, net als dat ook de levensduur en de uitstraling hiervan afhankelijk zijn. Hieronder zie je de gemiddelde kosten per m² per type leien dakbedekking.

Type leienKosten per m²
Bitumen leien€ 30 tot € 40
Leien van kunststof€ 65 tot € 85
Natuurleien€ 100 tot € 145

Houd er wel rekening mee dat bovenstaande kosten gemiddeld zijn en slechts als indicatie gelden

De kosten zijn ook afhankelijk van eventuele bijkomstigheden. Heb je bijvoorbeeld een aantal dakkapellen, dan wordt het plaatsen van dakbedekking tijdrovender en dus duurder. Overigens is het een goed idee om ook de levensduur van de verschillende materialen mee te nemen in je beslissing. Hoeveel je betaalt is bovendien sterk afhankelijk van met welke dakdekker je in zee gaat.

Eenvoudig offertes vergelijken

Wil je een leien dakbedekking laten plaatsen? Dan is het goed om verschillende dakdekkersbedrijven met elkaar te vergelijken. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet langer handmatig offertes aan te vragen bij verschillende partijen. Je kunt tegelijkertijd offertes aanvragen bij verschillende partijen door gebruik te maken van ons platform. Zo kun je de verschillende dakdekkersbedrijven eenvoudig met elkaar vergelijken. Dit kan je een hoop geld besparen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Manieren om geld te besparen bij het plaatsen

Het laten plaatsen van een nieuwe dakbedekking is doorgaans een flinke investering. Wil je een leien dak laten plaatsen, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je geplaatst. Zo zal het plaatsen van de leien je minder geld kunnen kosten.

1. Zoek een dakdekkersbedrijf in de buurt

Het is verstandig om een dakdekkersbedrijf bij jou uit de buurt in te schakelen. De voorrijkosten zullen dan namelijk lager zijn. Dit kan op de totaalprijs vrij veel geld schelen.

2. Overleg met je buren

Heb je een rijtjeswoning of een twee-onder-een-kapwoning? Dan krijg je mogelijk korting als het huis van je buren ook voorzien moet worden van een nieuwe dakbedekking. De materiaalkosten zullen dan immers ook lager liggen en voor de dakdekker is dit een grotere en waarschijnlijk dus ook aantrekkelijke klus.  De kosten per m² zullen waarschijnlijk lager liggen, terwijl de totale kosten gedeeld worden.

3. Kijk goed naar de levensduur

Wil je vooral op de lange termijn goedkoper uit zijn? Dan is het aan te raden om ook naar de levensduur van de leien te kijken. Die levensduur is doorgaans langer als de leien gelegd worden door vakmensen. Een dakdekker kan bijvoorbeeld controleren of de leien goed zijn door erop te kloppen. Bovendien gaat dakbedekking vanzelfsprekend ook langer mee als het goed gelegd wordt.

Het onderhouden van een leien dakbedekking

Iedere vorm van dakbedekking zal na verloop van tijd onderhoud nodig hebben. Doe je dat niet, dan kun je ervan uitgaan dat de levensduur minder lang zal zijn. Bovendien ziet een goed onderhouden dak er ook beter uit. Een natuurstenen leien dakbedekking heeft relatief weinig onderhoud nodig. Op deze leien zal na zo’n 15 jaar pas mosvorming ontstaan. Bij de andere soorten leien zal er eerder onderhoud nodig zijn.

Een dak met leien heeft schade

Als je leien vergelijkt met andere soorten dakbedekking, hebben ze relatief weinig onderhoud nodig. Met een rieten dakbedekking betaal je jaarlijks bijvoorbeeld zo’n € 700 tot € 1400 aan onderhoudskosten om de levensduur optimaal te houden. Met een leien dak is dat dus niet het geval.

Alternatieven voor een leien dakbedekking

Heb je tijdens het lezen van deze pagina geconstateerd dat leien toch niet ideaal zijn voor jou? Dan zijn er gelukkig ook nog andere soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen als je een schuin dak hebt. Dit zijn de alternatieven die het meest voorkomen:

Wil je een van deze andere soorten dakbedekking op je dak laten leggen? Dan vind je ook voor deze vormen van dakbedekking meer dan voldoende informatie op ons platform.

Conclusie

Een leien dak is een goed alternatief voor dakpannen. Natuurstenen leien hebben een authentieke uitstraling en gaan erg lang mee. Een leien dakbedekking heeft ook vrij weinig onderhoud nodig. Een leien dakbedekking is vaak duurder om te leggen dan een dak van dakpannen. Toch heeft een leien dak ook belangrijke voordelen, zoals bijvoorbeeld hoe stormbestendig deze vorm van dakbedekking is. Wil je een leien dakbedekking laten plaatsen, dan kun je eenvoudig offertes opvragen via ons platform.

Veel gestelde vragen..

Welke soorten leien zijn er?

De originele leien zijn gemaakt van natuursteen. Dit is de duurste optie die tevens het langst mee gaat. Als goedkoper alternatief zijn er ook leien van kunststof en bitumen gemaakt.

Voor kunststof leien starten de kosten vanaf €65,- per m2. Waarbij het leggen van natuurleien begint vanaf €100,- per m2. Dit komt mede doordat het materiaal van natuursteen, nou eenmaal een stuk duurder is.

Kunststof leien of bitumineuze leien hebben levensduur van circa 25 jaar. Waarbij de natuurlijke leien minimaal 80 jaar mee gaan, deze hoeft dus in je leven nooit meer vervangen te worden.