• Home
  • Schoorsteenrenovatie

Schoorsteenrenovatie

Je schoorsteen is ontzettend belangrijk als je een haard in huis hebt. Met een goed onderhouden schoorsteen worden de afvalstoffen van de haard afgevoerd. Het is van belang dat afvalstoffen van de haard op de juiste manier worden afgevoerd. Wanneer dat niet langer goed gebeurt, kun je zelfs risico lopen op koolmonoxidevergiftiging. Merk je dat de rook van je haard niet goed wordt afgevoerd? Krijg je de haard de laatste tijd wel erg moeilijk aan of gaat hij weer uit? Dan zijn dit vaak tekenen dat je schoorsteen niet goed meer is.

Ook als je een nieuwe haard besteld hebt, is een schoorsteenrenovatie in veel gevallen een vereiste. De nieuwere haarden hebben over het algemeen namelijk een betere afvoer nodig.

Als de schoorsteen niet meer naar behoren werkt, dan is een schoorsteenrenovatie aan te raden. Zet je haard in ieder geval niet aan tot je schoorsteen gerenoveerd is, dat kan namelijk gevaarlijk zijn. Ben je benieuwd naar wat een schoorsteenrenovatie kost? Of wil je weten hoe je geld op deze klus kunt besparen? Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de schoorsteenrenovatie. Daardoor weet je straks precies wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Geen haard, maar een kapotte schoorsteen?

Ook als je geen haard hebt, betekent dit niet dat je de schoorsteen compleet kunt verwaarlozen. Bij schade aan de schoorsteen kan er namelijk ook water je woning binnendringen. Dit kan op zijn beurt weer waterschade veroorzaken en die schade kan oplopen tot duizenden euro’s. Is er schade aan een van de onderdelen van je dak, laat dit dan altijd repareren.

Wat kost een schoorsteenrenovatie?

Wat een schoorsteenrenovatie precies kost, is afhankelijk van wat er aan je schoorsteen moet gebeuren en wie je hiervoor inschakelt. Het is daarom moeilijk om een vast bedrag te noemen. Wél kunnen we je  ervoor zorgen dat je een beeld krijgt van wat de renovatie in jouw geval ongeveer zal kosten.

Gemiddeld kost het zo’n € 425 om je hele schoorsteen te laten renoveren. Daarbij komt echt alles aan bod, zodat je schoorsteen weer als nieuw is. Na die renovatie kan je schoorsteen dus weer een flinke tijd mee.

Eens in de zoveel tijd moet je schoorsteen ook gereinigd en geïmpregneerd worden. Het reinigen van de schoorsteen gebeurt bijvoorbeeld om mos en algen te verwijderen. Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor nog een aantal werkzaamheden aan de schoorsteen.

KlusGemiddelde kosten per m²
Impregneren€ 6
Reinigen€ 6
Voegen renoveren€ 10

Wie schakel je in voor een schoorsteenrenovatie?

Er zijn verschillende partijen die je kunt inschakelen als je schoorsteen gerenoveerd moet worden. We raden je aan om offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kun je nagaan wat een normale prijs is voor schoorsteenrenovatie. Het vinden van de goedkoopste partij wordt zo ook een stuk eenvoudiger.

Om offertes te kunnen vergelijken, hoef je niet langer zelf verschillende partijen te benaderen. Je kunt namelijk vrijblijvende offertes bij verschillende partijen opvragen via ons platform. Je hoeft de klus slechts één keer te beschrijven, waarna het slechts een kwestie van afwachten is voordat je verschillende offertes binnen hebt.

Wees er wel van bewust dat de goedkoopste partij niet altijd ook de beste partij is. Daarom is het ook aan te raden om de verschillende dakdekkers op basis van kwaliteit te vergelijken. Ga bijvoorbeeld door de reviews te lezen eens na hoe tevreden andere klanten over de diensten van het bedrijf zijn. Zo kun je nagaan of het bedrijf in kwestie ook kwaliteit levert.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Hoe ziet renovatie van de schoorsteen eruit?

De renovatie van een schoorsteen kan dus uit verschillende onderdelen bestaan. Hieronder benoemen we de verschillende onderdelen die deel uit kunnen maken van schoorsteenrenovatie. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

  1. Reiniging
  2. Voegen repareren
  3. Vervangen van beschadigde stenen
  4. Impregneren van de stenen
  5. De bovenplaat repareren
  6. Het vervangen van de loodslabben

Wil je meer weten over een van de werkzaamheden die deel uitmaken van schoorsteenrenovatie? Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen.

1. Het reinigen van de schoorsteen

Na verloop van tijd zal een schoorsteen vaak vies worden. Zo kan er bijvoorbeeld mos en algengroei ontstaan. Dit kan er weer voor zorgen dat de conditie van je schoorsteen sneller achteruit gaat. Om die reden wordt aangeraden om jaarlijks even de schoorsteen te laten reinigen. Het laten reinigen van de schoorsteen is doorgaans niet duur.

2. Het repareren van voegen

Als het voegwerk van de schoorsteen beschadigd is, betekent dit vaak dat de conditie van de schoorsteen begint te verslechteren. Belangrijk is dan ook om het voegwerk te laten herstellen. Er zijn verschillende soorten voegen waaruit je kunt kiezen.

3. Vervangen van beschadigde stenen

Zijn de stenen van je schoorsteen beschadigd? Dan kan de conditie van de schoorsteen snel achteruitgaan. Barsten in de stenen zullen dankzij wisselend weersomstandigheden groter worden. Het is daarom belangrijk dat de stenen vervangen worden als ze niet meer te repareren vallen. Hiervoor betaal je over het algemeen iets meer dan € 10 per steen.

4. Het impregneren van de stenen

Belangrijk is dus dat je de stenen tijdig laat vervangen als ze beschadigd zijn, maar hoe kun je beschadiging voorkomen? Door de stenen te impregneren! Dat kun je het best eens in de 10 jaar laten doen. In een baksteen zitten namelijk vele kleine gaatjes. Hier kan water in gaan zitten. Wanneer het koud is en dit water vervolgens bevriest, dan kan de steen schade oplopen. Als de steen geïmpregneerd is, dan loopt het water niet deze kleine gaatjes in. De bakstenen van je schoorsteen zullen daardoor minder snel schade oplopen.

5. Het repareren van de bovenplaat

De bovenplaat van je schoorsteen is zeer belangrijk. De bovenplaat voorkomt namelijk lekkage, maar daarnaast houd deze plaat ook de verschillende muurtjes van de schoorsteen bij elkaar. Dankzij de bovenplaat blijft de schoorsteen dus een geheel. Is de bovenplaat gebarsten of op een andere manier kapot gegaan, dan is het belangrijk dat dit snel hersteld wordt.

6. Het vervangen van de loodslabben

Ook het vervangen van de loodslabben kan deel uitmaken van een schoorsteenrenovatie. Deze loodslabben zorgen ervoor dat je dak en schoorsteen op de juiste manier aan elkaar verbonden zijn. De loodslabben voorkomen dat water je dak in loopt. Belangrijk is dan ook dat de loodslabben altijd goed aansluiten. Is dat niet (langer) het geval, dan is het aan te raden om dit snel op te laten lossen door een expert.

Schoorsteenrenovatie bij vervangen van dakpannen

Kosten op schoorsteenrenovatie besparen

Wil je niet te veel uitgeven aan schoorsteenrenovatie? Dan kun je met onderstaande tips proberen om geld te besparen. Zo betaal je niet gelijk de hoofdprijs.

1. Offertes vergelijken

Je kunt offertes vergelijken met behulp van ons platform. Door één keer een aanvraag bij ons in te dienen, ontvang je van verschillende partijen een offerte. Zo kun je de verschillende partijen gemakkelijk op basis van hun tarieven vergelijken.

2. Combineren met andere werkzaamheden

Je kunt de schoorsteenrenovatie ook combineren met andere werkzaamheden. Laat je het dak van je woning bijvoorbeeld reinigen, dan kun je er ook voor kiezen om direct de schoorsteen mee te laten nemen. Op die manier betaal je vaak minder voor het reinigen van de schoorsteen, omdat men hier dan niet speciaal het dak voor op moet.

3. Pak zelf een deel van de werkzaamheden op

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een deel van de werkzaamheden op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van de schoorsteen. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Wél is het in dit geval van belang dat je weet wat je doet en niet bang bent om het dak op te gaan. Kijk uit dat je niet juist meer schade aanricht. Heb je twijfels, dan kun je er beter voor kiezen om gewoon een dakdekkersbedrijf met ervaring in te schakelen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat er kwaliteit geleverd wordt en dat je schoorsteen erop vooruit gaat.