Dakrenovatie

Is je dak dusdanig verouderd dat een dakrenovatie nodig lijkt te zijn? Dan is het belangrijk dat je niet te lang wacht om een expert in te schakelen! Het dak van je woning beschermt je interieur tegen de weersomstandigheden buiten. Als je dak niet langer in orde is, kan dit bijvoorbeeld lekkages veroorzaken. Als je dak kleine gebreken vertoont, is het aan te raden om deze al zo snel mogelijk op te laten lossen. Wanneer je dit niet doet, kan de schade aan het dak snel verergeren en kan een complete dakrenovatie nodig zijn. Wat moet je allemaal weten als je een dakrenovatie wilt laten uitvoeren? Wij zetten het allemaal voor je op een rijtje. Daarnaast geven we je een beeld van wat een dakrenovatie ongeveer zal kosten. Wil je dus een dakrenovatie uit laten voeren, neem dan de informatie op deze pagina goed door. Zo beschik je over de benodigde informatie waardoor je de juiste keuze kunt maken.

Offertes vergelijken

Of je nou een dakrenovatie voor een pannendak of plat dak wilt, meestal kost de renovatie vrij veel geld. Daarom is het verstandig om niet blindelings een dakdekkersbedrijf uit te kiezen. Het is een beter idee om je goed in te lezen over de verschillende bedrijven en de kosten met elkaar te vergelijken. Dat doe je gemakkelijk via ons platform. Je beschrijft simpelweg de klus en vervolgens krijg je offertes van verschillende dakdekkers. Hierna hoef je alleen nog maar een keuze te maken. Ons platform maakt het eenvoudig om de goedkoopste partij te vinden. Dit kan je veel geld schelen, aangezien het renoveren van een dak doorgaans vrij duur is.

Verschillende soorten dakrenovatie

Er zijn verschillende vormen van dakrenovatie. Welke vorm van dakrenovatie benodigd is, is onder andere afhankelijk van hoeveel schade er aan het dak is. Bovendien is dit ook afhankelijk van of je een plat of schuin dak hebt en van welk type dakbedekking er gebruikt is. Bij een schuin dak hoeft de oude dakbedekking doorgaans niet verwijderd te worden. Dat is wél het geval als het dak anders te zwaar wordt. In het geval van een schuin dak moet de dakbedekking meestal wel compleet vervangen worden. Bovendien moeten in veel gevallen ook de latten die de dakbedekking dragen, worden vervangen.

Verschil in soorten dakbedekking

Waarom is het zo belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende types dakbedekking? Doorgaans vind je op een schuin dak dakpannen. Op een plat dak wordt er gebruik gemaakt van hele andere materialen, zoals PVC. Omdat deze daktypes zo enorm verschillen, kunnen we ze niet zomaar over een kam scheren. De werkzaamheden die bij een dakrenovatie komen kijken verschillen namelijk enorm.

Overigens zijn er ook verschillende soorten dakpannen in het geval van een schuin dak. Net als dat er ook verschillende dakbedekkingen zijn voor platte daken. De kosten van de renovatie zijn ook hiervan afhankelijk, omdat verschillende materialen uiteraard ook andere prijzen hebben.

Kosten dakrenovatie

Hoeveel een dakrenovatie kost is dus van veel factoren afhankelijk. Behalve dat het type dak en dakbedekking invloed hebben, heeft het oppervlakte van je dak dit uiteraard ook. Om een groter dak te renoveren, betaal je doorgaans meer. Aan de hand van de tabel hieronder kun je berekenen wat een dakrenovatie je gemiddeld zal kosten. Houd er rekening mee dat dit slechts een gemiddelde is en dat de prijzen ook per dakdekkersbedrijf verschillen.

Type renovatieKosten per m²
Renovatie van een schuin dak€ 130
Renovatie van een plat dak€ 100

Gemiddeld betaal je dus een stuk minder voor renovatie van een plat dak dan wanneer een schuin dak gerenoveerd moet worden. Uiteraard is de exacte prijs niet alleen afhankelijk van de dakdekker die je kiest, maar ook van het materiaal dat gebruikt moet worden.

Bijzonderheden bij een dakrenovatie

Heeft je woning bepaalde bijzonderheden, zoals een dakkapel, dan betaal je in veel gevallen ook meer. Dit kan het voor de dakdekkers namelijk lastiger maken om het dak te renoveren. Het is dan ook goed om hier vooraf rekening mee te houden. Er zijn ook andere factoren die de prijs van een dakrenovatie omhoog kunnen brengen. Wil je de woning bijvoorbeeld beter laten isoleren, dan is dit het juiste moment. Als het dak toch al gerenoveerd wordt, kan men er vaak direct een isolatielaag plaatsen. Het is dus zeker verstandig om dit te overwegen.

Voordelen van een dakrenovatie

Als je dak zijn werk niet goed meer doet, dan is een dakrenovatie essentieel. Je kunt echter ook voor een dakrenovatie kiezen omdat je oude dak er niet goed meer uitziet. Welke voordelen kan een dakrenovatie hebben? Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje gezet.

  1. Het dak ziet er weer goed uit.
  2. De levensduur van het dak zal langer zijn.
  3. Je woning kan eventueel gelijk geïsoleerd worden.
  4. De waarde van je woning neemt toe.

Hoe bespaar je op een dakrenovatie?

Een dakrenovatie is doorgaans vrij prijzig. Houd er wel rekening mee dat een dakrenovatie vaak meer gaat kosten naarmate je langer wacht. Bovendien heeft een renovatie ook het voordeel dat de woningwaarde toeneemt. Als je het dak meteen laat isoleren, bespaar je ook energiekosten. Toch blijft het renoveren van je dak dus relatief prijzig. Hoe kun je besparen op een dakrenovatie? Hieronder noemen we een aantal handige tips.

1.Vergelijk offertes met elkaar

Er zijn verschillende dakdekkersbedrijven waar je terechtkunt als je je dak wilt laten renoveren. Lang niet allemaal hanteren deze bedrijven dezelfde prijzen. Om die reden is het een goed idee om de offertes van de verschillende partijen eens met elkaar te vergelijken. Dit betekent niet dat je overal offertes op moet vragen. Via ons platform krijg je namelijk offertes van verschillende partijen. Zo heb je een duidelijk overzicht van welke aanbieder de meest aantrekkelijke prijzen hanteert.

2. Maak een afspraak met je buren

Heb je een goede band met je buren? Dan is het een goed idee om ze te vragen of hun dak ook gerenoveerd moet worden. Besluiten jullie om het dak samen te laten renoveren door één partij, dan komen jullie hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor een korting. Bovendien kan dit er ook voor zorgen dat er geen grote verschillen tussen jullie woningen zitten.

Als je in aanmerking wilt komen voor een korting, is dit doorgaans dus mogelijk als je een rijtjeswoning of twee-onder-een-kapwoning hebt. Laten jij en je buren beiden het dak renoveren en krijgen jullie daarom korting, dan noemen we dit een kwantumkorting.

3. Kies voor een gedeeltelijke renovatie

Heb je weinig budget, maar heeft je dak beschadigingen waardoor deze echt gerenoveerd moet worden, dan kun je ook voor een gedeeltelijke renovatie kiezen. Je dak wordt dan gerepareerd op de plekken waar het echt nodig is. Een nadeel van een gedeeltelijke renovatie is wel dat je vaak verschil ziet tussen het vernieuwde deel en het deel dat nog niet gerenoveerd is. In het geval van een verouderd dak heb je bovendien kans dat het overige deel binnen een aantal jaar alsnog vernieuwd moet worden.

4. Kies voor goedkoper materiaal

De prijzen van verschillende materialen kunnen uiteenlopen. Om die reden is het aan te raden om voor een goedkoper materiaal te kiezen als je wél wilt renoveren, maar weinig te besteden hebt.

Hoe blijf je lang profijt houden van een dakrenovatie?

Gelukkig komt het niet vaak voor dat je je dak moet laten renoveren. Je kunt een lange tijd voordeel hebben van een gerenoveerd dak, maar hoe haal je nou het meeste voordeel uit de isolatie? Hieronder noemen we een aantal goede tips.

  1. Laat het dak direct isoleren, dit scheelt je op de lange termijn veel energiekosten.
  2. Verdiep je goed in het materiaal. Soms betaal je wat meer voor een materiaal, maar heeft het materiaal ook een langere levensduur.
  3. Laat het dak in één keer compleet renoveren als je budget dit toelaat. Zo voorkom je dat je later nog eens een ander deel moet laten renoveren.
  4. Laat ook direct de dakgoten vervangen als deze aan vervanging toe zijn.