• Home
  • Dakgoot repareren

Dakgoot repareren of vervangen

Is je dakgoot beschadigd, dan is het belangrijk om deze snel te repareren of vervangen. Wacht je te lang, dan kunnen er namelijk lekkages ontstaan of kunnen bestaande lekkages verergeren. Lekkages kunnen veel schade aan je woning veroorzaken. Het belang van een goed onderhouden dak wordt nog weleens onderschat, maar wanneer een dak slecht onderhouden is kan er veel schade aan de woning ontstaan. Zo kan de waterschade uiteindelijk zelfs duizenden euro’s gaan bedragen. Bij een goed onderhouden dak hoort uiteraard ook een goed onderhouden dakgoot.

De dakgoot zorgt ervoor dat regenwater goed wordt afgevoerd. De dakgoot heeft dan ook een belangrijke functie en is onmisbaar voor het dak. Je dakgoot repareren/vervangen zodra deze kapot is, is dan ook essentieel.

Op deze pagina lees je alles dat je over het repareren of vervangen van je dakgoot moet weten. Wil jij je dakgoot repareren of vervangen, raden we je dus aan om deze pagina goed door te nemen.

Hoeveel kost het repareren of vervangen van een dakgoot?

Hoeveel het kost om je dakgoot te repareren, is afhankelijk van een aantal factoren. Vooral de lengte en het materiaal van de dakgoot zijn hierbij van belang. Bovendien hanteert ieder bedrijf weer andere prijzen. Daarom kunnen we geen exacte prijzen geven, maar kunnen we je wel een kostenindicatie geven. Op basis van de tabel hieronder kun je nagaan hoeveel het repareren of vervangen van je dakgoot gemiddeld zal kosten.

De prijs wordt meestal berekend aan de hand van het aantal meter dakgoot dat gerepareerd of vervangen moet worden.

Soort reparatieGemiddelde kosten per meter
Repareren dakgoot€ 25
Vervangen dakgoot van kunststof€ 65
Vervangen dakgoot van zink met beugels€ 100
Vervangen dakgoot van zink met houten bak€ 135

Hoeveel de vervangen bij de gemiddelde dakdekker zal kosten, bereken je dus eenvoudig door het aantal meter te vermenigvuldigen met de kosten van het type dakgoot dat je hebt. Uiteraard kan het dat slechts een deel van je dakgoot kapot is. Dan zullen de kosten uiteraard ook lager zijn dan wanneer de gehele dakgoot gerepareerd of vervangen moet worden.

Wil je een beter beeld van de exacte kosten? Dan kun je het best een offerte aanvragen. Zo heb je een goed beeld van wat het repareren van de schade aan je dakgoot je zal kosten.

Hoe werkt het repareren van de dakgoot?

Een dakdekker kan de dakgoot op verschillende manieren repareren. Wat voor reparatie de dakdekker zal uitvoeren is afhankelijk van de schade en van het type dakgoot dat je hebt. De dakdekker kan beschadigen aan een zinken dakgoot bijvoorbeeld vaak solderen. In het geval van een kunststof dakgoot wordt vaak een pasta gebruikt. Andere materialen die een dakdekker kan gebruiken om de dakgoot te repareren zijn: bitumen, kit of tape.

Zodra je dakgoot op professionele wijze is gerepareerd, kan deze er weer een tijd tegenaan. Echter, blijft je dakgoot in veel gevallen kwetsbaarder op de plek waar deze gerepareerd is. Meestal is het dus beter om de dakgoot op die plek te vervangen, maar daar komt uiteraard ook een groter kostenplaatje bij kijken. Dit is dan ook een keuze die je zelf het best kunt maken. Zodra repareren geen zin meer heeft, wordt het vervangen van de dakgoot wel een vereiste.

Hoe voorkom je dat je dakgoot beschadigd raakt?

De beste manier om kosten op het repareren van de dakgoot te besparen is door te voorkomen dat de dakgoot beschadigd raakt. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar in sommige gevallen ook wel. Zo is het aan te raden om eenmaal per jaar je dak te laten inspecteren. Tijdens een dakinspectie komen de dakgoten ook aan bod. De dakdekker zal de dakgoten dan schoon maken en op gebreken controleren. Zo zorgen bladeren in de dakgoot niet voor verstoppingen.

Bladeren en ander vuil mogen zich niet in de dakgoot ophopen. Indien je geen hoogtevrees hebt, kun je er ook voor kiezen om zelf met enige regelmaat vuil uit de dakgoten te verwijderen. Vooral als er zich bomen nabij je dak bevinden, kunnen bladeren zich snel ophopen. Het is ook mogelijk om als preventieve maatregel dakgootbescherming over je dakgoot te laten plaatsen. Een dakgootborstel beschermt je dakpannen bijvoorbeeld tegen vogels en beschermt je dakgoot bovendien tegen bladeren.

Een kunststof dakgoot vervangen

Waterschade als gevolg van een lekkende dakgoot

Op tijd je dakgoot repareren of vervangen is vooral erg belangrijk omdat er anders waterschade kan ontstaan. Regenwater dat niet langer goed afgevoerd kan worden, kan voor lekkages, schimmel en vocht in huis zorgen. Je kunt je dus voorstellen dat de schade aan je woning erg hoog in de kosten kan oplopen als het probleem niet tijdig verholpen wordt.

Heb je nu al last van waterschade? Benader dan snel een dakdekker om erger te voorkomen. De dakdekker kan de schade aan je dak en dakgoot verhelpen. Voor de schade aan je woning ben je meestal verzekerd als je een opstalverzekering hebt.

Als je nog hypotheek over je woning betaald, dan heb je in ieder geval een opstalverzekering. Veel mensen sluiten ook na het afbetalen van de hypotheek nog een opstalverzekering af. Om verzekerd te zijn tegen schade als gevolg van lekkages, moet de schade niet veroorzaakt zijn door achterstallig onderhoud. Laat je dak en dakgoot dus goed onderhouden.

Offertes aanvragen voor dakgoot repareren/vervangen

Wil je snel een goed beeld van wat de reparatie aan je dakgoot je zal kosten? Dan zul je offertes moeten aanvragen. Dat doe je het best bij verschillende partijen, zodat je niet te veel betaalt. Door verschillende vrijblijvende offertes aan te vragen, kun je de partijen vergelijken op basis van kosten. Dat betekent echter niet dat je per se verschillende partijen moet benaderen. Met ons platform wordt het aanvragen van offertes bij verschillende dakdekkersbedrijven een stuk eenvoudiger.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Je kunt gemakkelijk offertes via het platform aanvragen door eerst de klus te beschrijven. Daarna sturen wij de klus naar verschillende dakdekkersbedrijven op. Het is daarna slechts een kwestie van afwachten voordat je offertes toegestuurd krijgt. Tot slot kun je de prijzen van de verschillende dakdekkers met elkaar gaan vergelijken, om te bepalen bij wie je dakgoot repareren/vervangen het goedkoopst is.

Kosten besparen op dakgoot repareren/vervangen

Offertes vergelijken is één van de manieren om kosten op dakgoot repareren of vervangen te besparen. Echter, zijn er nog een aantal handige tips waarmee je kosten kunt besparen. Die extra tips lees je hieronder.

1. Ga na of je buurman zich (onbewust) in dezelfde situatie bevindt

De kans is groot dat je buren ook een verouderde dakgoot hebben of dat ook hun dak nodig eens geïnspecteerd moet worden. Is dat het geval, dan komen jullie mogelijk in aanmerking voor kwantumkorting. De dakdekker kan jullie dakgoten op dezelfde dag onder handen nemen, waardoor hij maar één keer hoeft te rijden. Dit kan voor alle partijen dus voordelig zijn. Het is dus zeker de moeite waard om de buurman even te vragen hoe het met zijn dakgoot zit.

2. Kies een partij die bij jou in de buurt gevestigd is

Veel dakdekkers zullen voorrijkosten rekenen. Dit zijn de kosten die in rekening gebracht worden om richting jouw locatie te rijden. Ook daarvoor maakt de dakdekker zelf immers kosten. Kies je een dakdekker waarvan het bedrijfspand dichter bij jou in de buurt zit, dan zullen de voorrijkosten ook lager uitvallen. Op deze manier kun je dus geld besparen. Op voorwaarde dat de dakdekker verder ook aantrekkelijke (of in ieder geval geen hoge) prijzen hanteert natuurlijk.

3. Repareer de dakgoot eventueel zelf

Tot slot kun je er ook voor kiezen om de dakgoot zelf te repareren als je geen hoogtevrees hebt. Dat kan alleen bij simpele reparaties en uiteraard dien je de materiaalkosten nog wel te betalen. Doe dit alleen als je echt weet wat je doet, want anders kun je het werk van de professional juist lastiger maken. Breng je onbewust meer schade aan, dan dient de dakgoot mogelijk vervangen te worden.

Veel gestelde vragen..

Wat kost het vervangen van een dakgoot?

Geheel afhankelijk van de situatie kan er beoordeeld worden of de dakgoot nog te repareren is. Liggen de kosten van reparatie in de buurt van vervangen, dan zal dit worden aanbevolen. De koten van het vervangen zullen grotendeels afhankelijk zijn van het materiaal. Bij een kunststof dakgoot begint de prijs op €65,- per strekkende meter en bij een zinken goot vanaf €100,- per strekkende meter.

Wanneer een reparatie mogelijk is, kan dit door een dakdekker uitgevoerd worden. Een zinken dakgoot kan vaak worden gesoldeerd. Bij kunststof kan er gekozen worden door het lek gedicht worden door EPDM of een speciale kit