Dakinspectie

Het dak is een zeer belangrijk onderdeel van je woning. Het dak zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen verschillende weersomstandigheden, maar het beschermt ook je interieur. Dankzij het dak van je woning heb je geen last van wind, regen, kou en ook niet van de brandende zon. Bovendien helpt het dak ook om je woning te beschermen tegen ongedierte. Omdat het dak zo belangrijk is, is het goed om zo nu en dan een dakinspectie uit te laten voeren. Dat kun je het best minimaal één keer per jaar laten doen. Zo voorkom je dat er problemen aan het dak ontstaan, zonder dat je dit zelf door hebt.

Wil je alles weten over een dakinspectie? Dan is het verstandig om deze pagina eens goed door te nemen. Na het lezen van de pagina weet je waarom een dakinspectie zo belangrijk is en hoeveel dit mag kosten. Bovendien helpen we je om de goedkoopste aanbieder te vinden, zodat je kosten bespaart.

Waarom jaarlijks een dakinspectie laten uitvoeren?

Het is dus belangrijk om ieder jaar minstens één keer een dakinspectie uit te laten voeren, maar waarom? Daar is een goede reden voor. Je dak heeft namelijk heel wat te verduren. Je dak kan schade oplopen door extreme weersomstandigheden of bijvoorbeeld doordat vogels zich op je dak genesteld hebben. Als er schade aan je dak is, is het belangrijk dat je dit tijdig opmerkt. Kleine schades merk je binnenshuis nog niet, maar kunnen snel verergeren en bijvoorbeeld leiden tot lekkages en indirect tot kortsluiting. Bovendien zullen de reparatiekosten steeds hoger oplopen naarmate het probleem verergert. Ben je te laat, kunnen de kosten dus hoog oplopen. Wordt de schade tijdig opgemerkt, dan kan het dak nog gerepareerd worden voordat je schade aan je interieur hebt. Om die reden is het dus belangrijk om jaarlijks een dakinspectie uit te laten voeren.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Bij de dakinspectie komt meer kijken dan je dakbedekking

Laat je een dakinspectie uitvoeren door een specialist, dan zal deze niet alleen de dakbedekking voor je inspecteren. Je dak wordt uitvoerig geïnspecteerd, zodat alle eventuele problemen aan het licht komen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook naar de dakgoten en de regenpijp gekeken. Net als dat de inspecteur ook de schoorsteen zal inspecteren. Ieder onderdeel van je dak komt dus aan bod.

Is je dak niet langer overal waterdicht? Dan zal de specialist dit aangeven, zodat je dit probleem kunt laten oplossen voordat er lekkages ontstaan. Ook zal de dakdekker die de inspectie uitvoert nagaan of het dak goed onderhouden is. Wanneer het dak meer onderhoud nodig heeft, zal hij dit aangeven.

De gemiddelde kosten van een dakinspectie

Wat je gemiddeld betaalt voor een dakinspectie, is afhankelijk van het type dak dat je hebt. Voor een inspectie op een plat dak betaal je doorgaans minder dan voor een inspectie op een schuin dak. De kosten voor dakinspectie van een plat dak bedragen gemiddeld € 150 tot € 250. De kosten voor inspectie van een schuin dak zijn gemiddeld € 200 tot € 300. Wil je niet te veel uitgeven aan een dakinspectie, dan is het aan te raden om offertes te vergelijken. Dat doe je eenvoudig via ons platform. Je geeft simpelweg het type woning en dak aan, waarna wij ervoor zorgen dat je verschillende offertes ontvangt. Zo kun je goedkoop je dak laten inspecteren.

Kosten van een dakinspectie besparen

Er zijn een aantal situaties waarin je mogelijk minder betaalt voor een inspectie van je dak. Zo kun je bijvoorbeeld met de buren overleggen en samen een dakdekkersbedrijf inschakelen. De kans is groot dat het dakdekkersbedrijf in kwestie jullie dan een korting geeft en dat de prijs per woning omlaag gaat. Als er schade is en je ervoor kiest om de schade te laten repareren door het bedrijf dat de inspectie uitvoert, worden de kosten van de inspectie soms van het totaalbedrag afgehaald. Je krijgt de inspectie dan dus eigenlijk voor niets.

De voordelen van een dakinspectie

Welke voordelen heeft het om een dakinspectie uit te laten voeren? Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen nog eens voor je opgesomd!

  1. Je voorkomt dat schade ongezien verergert tot het te laat is.
  2. Dankzij bovenstaande reden kun je een hoop reparatiekosten voorkomen.
  3. Je woning en interieur blijven goed beschermd.
  4. Je dak gaat hoogstwaarschijnlijk langer mee.

Kun je zelf een dakinspectie uitvoeren?

Eventueel kun je zelf ook een dakinspectie uitvoeren. Als je hoogtevrees of lichamelijke klachten hebt, kun je beter niet zelf het dak op gaan. Houd er ook rekening mee dat een expert vaak beter weet waar hij of zij op moet letten. De kans dat bepaalde gebreken je niet opvallen is aanwezig. Wil je toch zelf je dak inspecteren om de kosten te besparen? Dan hebben we hieronder een aantal punten staan met waarop je moet letten.

  1. Zorg ervoor dat het dak en de dakgoot schoon zijn. Door bij iedere inspectie het dak schoon te maken, verleng je de levensduur van het dak. Daarnaast vallen gebreken niet goed op als het dak is. Een dakdekker zal het dak om die reden ook  schoonmaken tijdens een dakinspectie.
  2. Controleer op scheuren in het dak. Deze zijn makkelijk te zien nadat je het dak hebt schoongemaakt.
  3. Heb je een pannendak? Controleer dan ook of er geen sprake is van loszittende dakpannen.

Verloopt een dakinspectie wel eerlijk?

Een dakinspectie wordt uitgevoerd door een dakdekker. Nu vraag je je misschien af of de inspectie dan wel eerlijk gebeurt. Kan een dakdekker niet simpelweg aangeven dat er meer gebreken zijn om zijn eigen inkomsten te vergroten? In theorie zou dat natuurlijk kunnen. Bij twijfel kun je ervoor kiezen om een andere partij nogmaals een inspectie uit te laten voeren. Om te voorkomen dat je met een onbetrouwbare partij in zee gaat, is het ook verstandig om, bijvoorbeeld op Google, naar recensies te zoeken. Door na te gaan wat voor ervaringen anderen met de partij in kwestie hebben, voorkom je dat je de verkeerde partij uitkiest.

Offertes aanvragen

Wil jij snel weten met welke partij je het best in zee kunt gaan? Vraag dan offertes van verschillende dakdekkers op via ons platform. Zo weet je binnen een mum van tijd welk bedrijf je het best kunt vragen om de dakinspectie uit te voeren bij jouw woning. Ons platform werkt zeer eenvoudig en snel. Het is dus zeker de moeite waard om offertes bij ons op te vragen, zeker omdat dit je ook een hoop geld kan besparen.