• Home
 • Nokvorsten vervangen

Nokvorsten vervangen

Je hoort het wellicht soms, nokvorsten. Nokvorsten zegt je misschien niet direct iets en om deze reden is het goed om hierbij stil te staan, want nokvorsten bieden een belangrijke rol bij het waterdicht houden van een dak. Over het algemeen zijn dit halfronde pannen die op de bovenstaande rand zijn geplaatst.

Wist je namelijk dat na verloop van tijd de nokpannen vervangen dienen te worden? Anders loop je namelijk een verhoogd risico voor het krijgen van lekkages en dat wil je natuurlijk voorkomen. Op deze pagina lees je alles over nokvorsten en de mogelijkheden hiervan.

Wat zijn nokvorsten nu precies?

Nokvorsten zijn dakpannen die helemaal bovenop op het dak te vinden zijn. Het bovenste gedeelte van een dak noemt men ook wel een nok. Door het toepassen van deze nokvorsten op het dak worden de twee zijdes van een dak met elkaar verbonden en tevens netjes afgesloten. Hierdoor blijft het dak volledig waterdicht en dat is natuurlijk precies hetgeen wat je wilt realiseren.

Daarnaast hebben nokvorsten nog een aantal voordelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Het bij elkaar houden van een dak en direct het verstevigen hiervan;
 • Ervoor zorgen dat het verschuiven van dakpannen wordt voorkomen;
 • Het netjes afwerken van een dak

Maar waarom zou je de dakpannen moeten vervangen op je dak als ze er toch al zitten? Hierover lees je in volgende subparagraaf meer over

Dakdekker op het dak met nokvorsten in het zicht

Dakdekker op het dak met nokvorsten in het zicht

Waarom is het vervangen van nokvorsten zo belangrijk?

Zoals je wellicht weet zijn de meeste woningen voorzien van een hellend dak die tevens nokvorsten hebben. Hierbij zijn met name de oudere pannendaken met cement vastgezet aan het dak. Na tientallen jaren wordt deze laag van cement echter poreus of korrelvormig. Dat is niet goed voor een dak, want hierdoor kan er vocht opgenomen worden dat tijdens een vorstperiode kan resulteren in opvriezen van een dak. Het gevolg hiervan is dat er scheurvorming kan ontstaan in het cementlaag waardoor de nokvorsten en dakpannen uiteindelijk los komen te liggen.

Hierdoor zal het dak grotendeels dus gevoelig zijn voor het krijgen van lekkages, maar daarnaast kunnen de pannen op het dak bij een stevige storm ook van het dak waaien. Dat is natuurlijk erg vervelende n om deze reden is het goed om hier niet op te wachten en om tijdig actie te ondernemen.

Het voorkomen van lekkages is natuurlijk een must dat je altijd wilt realiseren en om deze reden is het altijd goed om tijdig de vorsten te doen vervangen zodat je zeker weet dat je een waterdicht dak hebt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact op met een dakdekker op het gebied van nokvorsten. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste keuze zult maken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Wanneer moet je nokvorsten vervangen?

Als je twijfelt over de conditie van je dak en de kwaliteit die de nokvorsten hebben is het altijd goed om dit te laten beoordelen door een dakdekker. Lekkages ontstaan namelijk als gevolg van nokvorsten die niet meer waterdicht zijn en dat is natuurlijk precies hetgeen wat je wilt. Om deze reden hebben we hieronder het vervolg van het proces omschreven zodat je precies kunt signaleren wanneer er sprake is van vervanging van de nokvorsten. Hierdoor weet je zeker dat je tijdig kunt anticiperen en dat is natuurlijk wel zo prettig. Het verloop is als volgt:

 1. De cementlaag van de nokvorsten wordt door de jaren poreus en/of brokkelig.
 2. Vervolgens dringt er vocht in het cement waardoor het in de winter mogelijk is dat het gaat vriezen.
 3. Omdat de aangebrachte cementlaag niet kan uitzetten of kan krimpen kunnen er scheuren ontstaan.
 4. Daarnaast is het ook goed om jezelf af te vragen of er daklood onder nokvorsten zit. Als dit namelijk zo is kan het gaan slijten en scheuren en dat wil je natuurlijk voorkomen.
 5. Als gevolg van bovenstaande punten zul je merken dat de dakpannen los komen te liggen waardoor het dak niet meer waterdicht is.
 6. In het begin zal het dak als eerst kleine hoeveelheden gaan lekken op het dakbeschot en de panlatten.
 7. Als het dak verzadigd is, zul je merken dat de binnenkant van het huis enorm gaat lekken waardoor je direct contact op dient te nemen met een dakdekker die hierin gespecialiseerd is.

Wat zijn de kosten voor nokvorsten repareren?

Natuurlijk ben je benieuwd wat de kosten zijn voor het laten repareren van nokvorsten. Om je hier meer inzicht in te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij de reparatiekosten door het vervangen van de nokvorsten.

Als eerst is het goed om stil te staan voor de kosten van een nokvorst. De kosten van een nokvorst liggen rond de 8,50 per stuk. Hierbij is het ook nog eens goed om te vermelden dat je gemiddeld 75 euro per strekkende meter betaald voor het plaatsen van de nokvorsten. Deze kosten zijn overigens wel inclusief de btw, arbeidskosten en nokvorsten.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je de nokvorsten alleen wilt repareren. Voor het repareren rekent de gemiddelde dakdekker een tarief van 40 euro per strekkende meter. Deze 40 euro is inclusief arbeidskosten, btw en materiaal.

Om wat beter stil te staan bij de mogelijkheden hebben we de kosten hieronder schematisch weergegeven zodat je in een oogopslag kunt zien wat de kosten zijn. Hierdoor kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

De diensten die worden geleverdDe gemiddelde kosten
Prijs per nokvorstGemiddeld 8,50 per stuk
Kosten voor nokvorsten vervangenGemiddeld 75 euro per strekkende meter
Kosten voor nokvorsten reparerenGemiddeld 40 euro per strekkende meter

Wil jij de nokvorsten op jouw dak laten vervangen of laten repareren? Dan is het altijd goed om vrijblijvend een offerte op te vragen. Door het opvragen van een offerte weet je zeker dat je niet teveel betaald. Hierbij is het tevens goed om te melden dat je eenvoudig via onze website via een keer meerdere offertes kunt aanvragen.

Op tijd erbij? Laat het eerst repareren!

Heb jij tijdig gesignaleerd dat je met een reparatie van nokvorsten het probleem kunt oplossen? Dan is het altijd goed om eerst naar de situatie van het dak te kijken. Er zijn namelijk diverse factoren die van belang zijn voor het bepalen van de situatie. Zo is het bouwjaar en de kwaliteit van het dak van groot belang om te bepalen in welke mate de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Als je besluit om een specialist in te schakelen om de nokvorsten te laten repareren is het goed om te weten dat er losse stukken cement worden weggehaald en de nokvorsten tijdelijk eraf worden gehaald. Hierbij wordt de bovenste rij weer schoongemaakt en dit zorgt ervoor dat de panelen eenvoudig vastgezet kunnen worden. Daarnaast is het ook goed om te melden dat er meerdere soorten nokvorst systemen zijn waarbij elk systeem op haar eigen manier gerepareerd dient te worden. Over het algemeen kunnen nokvorsten gerepareerd worden op de volgende drie methodes:

 • Ventilerende nok
 • Met Flexim dakpasta
 • Cementen afdichting

Elke type reparatie is geschikt voor een ander dak en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden als hier sprake van is.

Vraag offertes op bij een specialist

Daarnaast is het altijd goed om offertes op te vragen bij een specialist zodat je zeker weet dat je nooit teveel betaald. Veel mensen vragen slechts offertes op bij 1 bedrijf en dat is natuurlijk niet handig. Om deze reden is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om meerdere offertes aan te vragen.

Het advies is om via ons platform diverse offertes in een keer op te vragen zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat is natuurlijk erg prettig, want hierdoor weet je zeker dat je nooit teveel betaald.

Wat staat er zoal in een offerte, wat kan je verwachten?

Mocht jij nog aanvullende vragen hebben met betrekking tot nokvorsten? Dan is het aan te raden om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van alle vragen zodat je zeker weet dat je de juiste keuze zult maken.