• Home
 • Kosten nieuw dak

Kosten nieuw dak

Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van je woning. Het is dan ook van belang dat je je dak absoluut niet verwaarloost. Veel daken hebben jaarlijks onderhoud nodig. Het gemiddelde dak heeft een lange levensduur wanneer je het goed onderhoud. Toch bestaat er een kans dat je je dak ooit zal moeten vervangen.

De kosten van een nieuw dak zijn voor de gemiddelde persoon niet niets. Om die reden is het belangrijk dat je ook het juiste type dak uitkiest en het dak door de juiste partij laat leggen. Er zijn verschillende soorten daken om uit te kiezen en er zijn diverse dakdekkersbedrijven die je in kunt huren.

Ben je benieuwd naar de kosten van een nieuw dak? Dan lees je op deze pagina alles wat je moet weten! We geven je een beeld van welke prijzen je kunt verwachten en geven je bovendien verschillende tips om te besparen.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van een nieuw dak?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de kosten van een nieuw dak. Hieronder benoemen we de belangrijkste factoren.

 1. Het type dak
 2. Het dakdekkersbedrijf
 3. De voorrijkosten
 4. Eventuele bijzonderheden in het dak (dakkapellen etc.)
 5. Voorbereidingswerkzaamheden
 6. Het oppervlakte van het dak
 7. De moeilijkheidsgraad van het dak

Om de kosten van je nieuwe dak zoveel mogelijk in te perken, is het dus belangrijk dat je rekening houdt met al deze factoren. Ga dus goed na welk type dak je wilt en welke partij je inschakelt.

De kosten van een nieuw dak zijn afhankelijk van het type dak

Om te beginnen zijn de kosten van je nieuwe dak dus afhankelijk van soort dak dat je laat plaatsen. Hieronder zullen we de gemiddelde kosten per type dak voor je op een rijtje zetten. Zo krijg je een goed beeld van wat je ongeveer kunt verwachten.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor een nieuw plat dak:

Type dakKosten per m²
Bitumen€ 45
EPDM€ 65
PVC€ 80

Houd er rekening mee dat de exacte kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren en dus van deze tabel kunnen afwijken.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor een nieuw schuin dak:

Type dakKosten per m²
Dakpannen€ 85
Riet€ 90 - € 110

Met een plat dak betaal je over het algemeen dus ook minder kosten voor een nieuw dak dan wanneer je een schuin dak hebt. De meeste woningen in Nederland hebben echter een schuin dak met dakpannen. Houd er ook rekening mee dat de levensduur per materiaal verschilt. Het is dus verstandig om ook rekening te houden met die levensduur.

Beslis niet alleen op basis van de kosten

Belangrijk is om niet alleen naar de kosten van het nieuwe dak te kijken. Een goed dak gaat vele jaren mee. Wil je een nieuw dak, dan is het dus ook een goed idee om een dak uit te kiezen dat je mooi vindt. Bovendien is het belangrijk dat het dak enige tijd meegaat. Daarnaast is het verstandig om ook na te gaan hoeveel onderhoud ieder type dak nodig heeft.

Welk plat dak kies jij?

Als je een plat dak hebt, kun je dus kiezen voor:

 1. bitumen
 2. PVC
 3. EPDM

Deze daken hebben allemaal hun eigen voordelen. Kijken we puur naar de kosten nieuw dak, dan is het dak van bitumen het goedkoopst. Van deze drie heeft EPDM het minste onderhoud nodig. Wil je meer weten over deze drie materialen? Dan vind je over ieder type dakbedekking een uitgebreide pagina op ons platform. Zo kun je de drie dakbedekkingen voor het platte dak het best met elkaar vergelijken.

Deze drie dakbedekkingen kunnen ook de onderlaag vormen voor een groendak. Groendaken worden steeds populairder en kennen verschillende voordelen. Qua aanleg betaal je nog zo’n € 55 extra per m² voor een groendak. De kosten van een nieuw dak kunnen dan hoog oplopen, maar vaak kom je met een groendak ook in aanmerking voor subsidie. Bovendien zorgt het groendak voor een goede isolatielaag en wordt de levensduur van je dak vaak flink verlengd.

Welk schuin dak kies jij?

Als je een schuin dak hebt, dan zijn de meest gebruikelijke opties:

 1. Leien
 2. Dakpannen
 3. Riet

Er zijn overigens verschillende soorten dakpannen om uit te kiezen. Ben je benieuwd naar welk type dak het best bij jou en je woning past, dan raden we je aan om voor deze dakbedekkingen de uitgebreide pagina’s op ons platform te bezoeken.

Riet kan er bijvoorbeeld fantastisch uit zijn, maar de kosten van een nieuw dak zullen met riet vaak hoger liggen. Bovendien heeft riet ook vrij veel onderhoud nodig. Moderne rieten daken vormen niet langer zo’n groot risico voor de brandveiligheid als de rieten daken van vroeger. Wél is het risico bijvoorbeeld groter dan bij een pannendak. Zo heeft ieder dak zijn eigen voor- en nadelen.

Laat je dak eventueel gelijk isoleren

Als je toch een geheel nieuw dak krijgt, is dit de perfecte gelegenheid om dakisolatie aan te laten brengen. Daar betaal je extra voor, maar bij veel gemeentes kun je subsidie krijgen op dergelijke maatregelen. Bovendien zal je dakisolatie op de lange termijn weer terugverdienen.

Dakisolatie aanbrengen bij nieuw dak aanleggen

Veel warmte in de woning gaat namelijk verloren via het dak. Een geïsoleerd dak kan je dan ook honderden euro’s per jaar besparen. Nu het dak al open ligt, is het veel makkelijker om het dak efficiënt te isoleren. Daarom is dit in veel gevallen zeker de moeite waard.

Hoe bespaar je kosten op het plaatsen van een nieuw dak?

Als je een nieuw dak gaat plaatsen, kan het dus een goed idee zijn om de kosten in de gaten te houden. Zeker als je budget niet zo hoog is, kan het beter zijn om voor een goedkopere dakbedekking te kiezen. Houd er wel rekening mee dat de goedkopere dakbedekkingen vaak ook een minder lange levensduur hebben, al is dat niet altijd het geval. Hieronder benoemen we een aantal andere tips om te besparen op de kosten van een nieuw dak.

1. Kies het juiste dakdekkersbedrijf

Wat je zal betalen voor een nieuw dak, kan per dakdekkersbedrijf verschillen. Het ene bedrijf rekent nu eenmaal meer dan een ander bedrijf. Dat betekent overigens niet altijd dat het duurdere bedrijf ook meer winst maakt. De kosten van verschillende dakdekkersbedrijven kun je eenvoudig vergelijken door middel van ons platform. Ga goed na hoe groot het oppervlakte van je dak is, welke bijzonderheden (dakkapellen etc.) het dak vertoont en wat voor dakbedekking je wilt. Met andere woorden: probeer de klus zo goed mogelijk te beschrijven. Daarna kun je offertes aanvragen.

Vraag je offertes aan via ons platform, dan zul je van verschillende dakdekkersbedrijven een offerte ontvangen. Je kunt de bedrijven hierna op basis van prijs met elkaar vergelijken.

2. Beperk de voorrijkosten

Deze tip valt eigenlijk nog onder de vorige tip, maar is het benoemen ook zeker waard. Vrijwel ieder dakdekkersbedrijf rekent voorrijkosten. Materiaal en personeel moet namelijk ook nog naar je woning gebracht worden. Hoe verder het dakdekkersbedrijf bij je woning vandaan zit, hoe hoger de voorrijkosten over het algemeen zullen zijn. Wil je dus op voorrijkosten besparen, dan kan het een goed idee zijn om een dakdekker dichter bij huis te kiezen. Toch moet dit geen doorslaggevende factor zijn. De voorrijkosten zullen namelijk in het niets vallen bij de totale kosten voor een geheel nieuw dak.

3. Ga na wat je zelf alvast kunt voorbereiden

In veel gevallen kun je zelf al het een en ander doen. Zo kun je eventueel nagaan of het mogelijk is om alvast steigers te plaatsen. Vooral als je al met een verbouwing bezig bent, is dit mogelijk een optie. Bovendien kun je eventueel alvast je oude dakdekking verwijderen, indien je een beetje handig bent, en het sloopmateriaal afvoeren. Overleg wel altijd met de dakdekker wat je wél of niet kunt doen en wat je al gedaan hebt. Zo voorkom je miscommunicaties en fouten.