• Home
  • Aanleg nieuw dak

Aanleg nieuw dak

Wordt het tijd voor de aanleg van een nieuw dak? Als je flinke schade aan je dak hebt, bijvoorbeeld door ouderdom, door storm of brand, is het belangrijk dat je snel een nieuw dak laat aanleggen. Je wilt namelijk voorkomen dat de schade aan je woning nog erger wordt. Je dak beschermt je woning tegen invloeden van buitenaf. Water kan je interieur ernstig beschadigen. Is je dak kapot, dan is het dus belangrijk dat je snel een dakdekker inschakelt.

Je kunt overigens ook voor de aanleg van een nieuw dak gaan, omdat je het oude dak niet (langer) mooi vindt. De aanleg van een nieuw dak heeft veel voordelen en is in sommige gevallen dus zelfs essentieel. Toch komt er ook een en ander kijken bij de aanleg van een nieuw dak. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie, zodat jij de juiste keuzes kunt maken.

Door wie laat je de aanleg van een nieuw dak verzorgen?

Om te beginnen is het niet eenvoudig om een dakdekker te kiezen die de aanleg van je dak verzorgt. Een nieuw dak laten plaatsen is voor de meeste mensen een prijzige investering. Als je diep in de buidel moet tasten, wil je ook dat iets goed gebeurt. Om die reden is het dus belangrijk verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Ook rekent niet iedere dakdekker dezelfde prijzen. Door offertes met elkaar te vergelijken, zul je dus ook goedkoper uit zijn.

Aanleg Nieuw dak met dakpannen

Gelukkig kun je de offertes van verschillende dakdekkers eenvoudig met elkaar vergelijken via ons platform. Je beschrijft simpelweg de klus, waarna verschillende dakdekkersbedrijven met een offerte voor de aanleg van een nieuw dak zullen komen. Hierna hoef je alleen nog maar een bedrijf te kiezen waarmee je graag in zee wilt.

De voordelen van de aanleg van een nieuw dak

Het aanleggen van een nieuw dak is voor de meeste mensen vrij prijzig, maar kent gelukkig ook veel voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor je op.

1. Een beter aanzicht

Kies je voor de aanleg van een nieuw dak, dan ziet je woning er direct een stuk beter uit. Zeker als je dak hiervoor flink verouderd was, kan dit een enorm verschil maken. Een nieuw dak kan het doen lijken alsof je een compleet nieuwe woning hebt.

2. De komende jaren nauwelijks omkijken

De aanleg van een nieuw dak zorgt ervoor dat je de komende jaren weinig tot geen omkijken naar het dak hebt. Een dak gaat tientallen jaren mee, dus je hoeft er niet op te rekenen dat je het dak snel weer moet vervangen. Om de levensduur van het nieuwe dak te verlengen, is het wel van belang dat je het dak voldoende onderhoudt.

3. Een hogere woningwaarde

Grote investeringen, zoals de aanleg van een nieuw dak, kunnen de woningwaarde enorm verhogen. Om die reden zijn de investeringen in het nieuwe dak geen weggegooid geld. Zodra je de woning verkoopt, kan deze investering zich weer terugverdienen.

4. De perfecte gelegenheid om je dak te isoleren

Wordt er een nieuw dak aangelegd? Dan is dit uiteraard de perfecte gelegenheid om het dak ook meteen te laten isoleren. Als je dak nog niet geïsoleerd was, kun je zeker verschil gaan merken in energiekosten. Bovendien kan een isolatielaag de waarde van je woning nog verder verhogen.

Hoeveel kost de aanleg van een nieuw dak?

Hoeveel de aanleg van een nieuw dak kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Moet je oude dak compleet verwijderd worden, dan kun je ervan uitgaan dat men daarvoor extra kosten rekent. De kosten zijn ook afhankelijk van het type dak.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Voor een schuin dak betaal je doorgaans meer dan voor een plat dak. Ook het materiaal van het dak heeft invloed. Om die reden is het moeilijk om je een vaste prijs per m² te geven. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen per materiaalsoort. Zo kun je zelf berekenen wat je ongeveer kwijt zal zijn voor jouw woning door het oppervlakte van je dak in m² te vermenigvuldigen met de kosten van het gewenste materiaal.

Kosten van een plat dak:

MateriaalKosten per m²
Bitumen€ 45
EPDM€ 50
PVC€ 55

Kosten van een schuin dak:

MateriaalKosten per m²
Dakpannen van beton€ 50
Dakpannen van klei€ 60
Leien€ 70
Aluminium€ 75
Zink€ 80
Riet€ 100
Koper€ 120

In bovenstaande tabellen zie je dus dat de kosten voor een schuin dak vaak veel hoger liggen. Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde prijzen zijn. De prijzen zijn inclusief BTW en inclusief het leggen van de dakbedekking. Dit kan je dus een beeld geven van hoeveel je in totaal kwijt zal zijn, als je het dak niet laat isoleren.

De levensduur per materiaal

Nog iets om rekening mee te houden is het feit dat ook de levensduur per materiaal kan verschillen. Daardoor ben je op de langere termijn soms duurder uit als je voor een goedkoper materiaal kiest. Hieronder hebben we de gemiddelde levensduur per dak voor je uiteengezet. Daarnaast hebben we de kosten per m² gedeeld door het gemiddeld aantal levensjaren van het dak, zodat je een beeld krijgt van welk dak nou echt het goedkoopst is.

Levensduur van een plat dak:

MateriaalGemiddelde levensduur in jarenKosten per m² / levensduur
Bitumen25€ 1,80
EPDM40€ 1,25
PVC25€ 2,20

Levensduur van een schuin dak:

MateriaalGemiddelde levensduur in jarenKosten per m² / levensduur
Dakpannen van beton30€ 1,67
Dakpannen van klei50€ 1,20
Leien40€ 1,75
Aluminium50€ 1,50
Zink100€ 0,80
Riet40€ 2,50
Koper80€ 1,50

Vergelijk je bovenstaande tabel met de tabel bovenaan de pagina, dan zie je dat zink vrij duur is, maar dat je over de jaren heen goedkoper uit zal zijn en in dat opzicht dus de meest logische keuze zou zijn. Dit is dus ook zeker een factor om rekening mee te houden. De kosten die je aan onderhoud kwijt zal zijn hebben we echter niet meegenomen in de berekeningen.

Een groendak laten aanleggen

Heb je een plat dak en wordt het tijd voor de aanleg van een nieuw dak? Dan is het een goed idee om een groendak te overwegen. Een groendak heeft een aantal belangrijke voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder voor je opgesomd.

  • De uitstraling (mits je hier een liefhebber van bent)
  • Helpt om het grondwaterpeil stabiel te houden
  • Zet fijnstof en CO² om in zuurstof
  • Heeft een erg lange levensduur (zo’n 60 jaar)
  • Werkt energiebesparend
  • Heeft grote impact op de woningwaarde

Het plaatsen van een groendak kost gemiddeld € 55 per m². Daarvoor moet je wel een onderlaag hebben van PVC of EPDM. Is die onderlaag er nog niet, dan komen die aanlegkosten er nog bovenop.

Kosten besparen op de aanleg van een nieuw dak

Wil je zo kostenefficiënt mogelijk te werk gaan? Dan hebben we een aantal goede tips voor je. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor de aanleg van een nieuw dak.

1. Vergelijk offertes via ons platform

Om te beginnen is het dus een goed idee om offertes te vergelijken. Dat doe je eenvoudig via ons platform. Doordat je van verschillende dakdekkersbedrijven een offerte krijgt, maak je altijd de juiste keuze.

2. Kies voor geschikt materiaal

Om zo kostenefficiënt mogelijk te werken, kun je het best voor een materiaal kiezen dat relatief goedkoop is vergeleken met de levensduur. Voor een plat dak is EPDM dan een goede keuze en voor een schuin dak is zink zeer kostenefficiënt.

Heb je een laag budget en wil je daarom niet te veel uitgeven op het moment? Dan is het beter om te kijken naar welk materiaal het goedkoopst in aanschaf is. Dat is bitumen voor het platte dak en betonnen dakpannen zijn het goedkoopst in aanschaf voor een schuin dak.

3. Vraag aan de buren of zij ook een nieuw dak nodig hebben

Als het dak van je buren ook aan vervanging toe is, kunnen jullie mogelijk korting krijgen op de aanleg van een nieuw dak als jullie voor hetzelfde dakdekkersbedrijf kiezen. Dat is alleen het geval als jullie een twee-onder-een-kapwoning of rijtjeswoning hebben. Dit heeft overigens nog een voordeel, namelijk dat de uitstraling van jullie woningen gelijk blijven.

4. Laat het dak ook direct isoleren

Het is een goed idee om je dak ook direct te laten isoleren als je budget dit toelaat. Op de lange termijn zal je de isolatiekosten er namelijk weer uithalen. Je kunt het dak bovendien het best laten isoleren nu er een nieuw dak aangelegd wordt. Het isoleren van je woning is overigens ook niet goedkoop, maar het zal de waarde van je woning wel verhogen en energiekosten besparen.