Groendak

Het wordt in Nederland steeds populairder om een groendak te nemen. Vraag jij je af wat de voordelen van dit type dak zijn? Wil je zelf misschien ook een groendak? Dan is het aan te raden om deze pagina goed door te nemen! Wij vertellen je namelijk alles over het groendak, zodat je voor jezelf kunt bepalen of dit type dak geschikt is voor jou.

Het dak is ontzettend belangrijk voor je woning. Dit is namelijk hetgeen dat je beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden buiten. Bovendien beschermt je dak ook je woning, je meubilair en eventuele apparatuur in huis. Als je dak begint te lekken, dan kan er waterschade ontstaan. De schade kan dan tot enorme bedragen oplopen. Dit is slechts één van de problemen die een dak kan hebben. Als je dergelijke problemen wilt voorkomen, is het belangrijk dat je een goed dak hebt. Op ons platform vind je veel informatie over de verschillende soorten dakbedekkingen, waaronder dus ook over het groendak.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak met planten, bomen en/of kruiden. Groendaken helpen om CO² om te zetten naar zuurstof. Voor het milieu is het dus beter als meer mensen een groendak hebben. Bovendien zorgen ze ervoor dat de riolering minder zwaar belast wordt. Regenwater blijft namelijk langer liggen op het groendak en dit kan geen kwaad. Om deze redenen geven sommige gemeenten ook subsidies aan mensen die groendaken laten plaatsen. Daar vertellen we later op deze pagina meer over.

Een groendak heeft vaak een vrij lange levensduur en heeft bovendien een unieke uitstraling. Het vormt bovendien een extra isolatielaag. Er zijn overigens veel verschillende soorten groendaken. Zo kunnen we de daken bijvoorbeeld opdelen aan de hand van het type beplanting. Ook hoe schuin je dak is, bepaalt welk type groendak je kunt laten plaatsen.

Verschillende soorten groendaken

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een intensief en een extensief groendak.

 1. Op een intensief groendak vind je vaak grotere struiken en/of zelfs bomen.
 2. Op een extensief groendak groeien voornamelijk mossen en kruiden.

In de tabel hieronder zie je de verschillen op basis van gewicht en of er wel of geen vergunning benodigd is.

Soort groendakGewicht per m²Bouwvergunning nodig
Intensief groendak200 kgJa
Semi-intensief groendakTussen de 110 en 200 kgSoms
Extensief groendak110 kgNee

Voor een intensief groendak is dus in alle gevallen een bouwvergunning nodig. In andere gevallen is dat afhankelijk van de dikte van het dak. Weegt het dak meer dan 200 kg of is de dikte van het dak meer dan 20 centimeter, dan is een vergunning vereist.

Verschillende soorten begroeiing

Qua begroeiing is er ontzettend veel mogelijk met een groendak. Het is dan ook aan te raden om de mogelijkheden te bespreken met een dakdekker die gespecialiseerd is in het plaatsen van groendaken. Op die manier krijg je een beter beeld van de talloze mogelijkheden.

Voor- en nadelen van een groendak

Een groendak heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder sommen we deze voor je op, zodat je ze tegen elkaar kunt afwegen.

De voordelen van een groendak:

 • Goed voor het milieu
 • Ontlast het regenafvoer-systeem
 • Soms is een subsidie mogelijk
 • Een unieke look
 • Veel mogelijkheden
 • Betere geluidsisolatie
 • Hogere brandwerendheid

De nadelen van een groendak:

 • De kosten zijn vrij hoog
 • Wortels kunnen de onderlaag beschadigen
 • De risico’s op fouten tijdens het plaatsen zijn groter, vanwege de complexiteit

Wat kost een groendak?

De kosten van een groendak zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden qua begroeiing en dikte. Ook het oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van het dak hebben invloed op de kosten van het groendak. Ook hanteren verschillende dakdekkers verschillende prijzen.

Gemiddeld kost een groendak zo’n € 55 per vierkante meter. De prijzen kunnen echter enorm uiteenlopen. Overigens heeft een groendak ook een onderlaag nodig. Mogelijk is je huidige dak geschikt als onderlaag. Is dat niet het geval, dan komen er ook kosten voor de onderlaag bovenop. Die kosten zijn afhankelijk van het materiaal, bekijk overzicht van de verschillende kosten van dakbedekkingen.

Ben je erg benieuwd hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn bij verschillende dakdekkers? Dan raden we je aan om offertes aan te vragen. Dat kan gemakkelijk via ons platform. Zo krijg je al snel een beeld van de verschillende dakdekkers waarbij je terechtkunt. Houd er rekening mee dat groendaken vergelijken op basis van prijs niet altijd even verstandig is. De werkwijzen etc. lopen simpelweg te ver uiteen.

Groendak voorbeeld

Subsidies op het groendak

In veel gemeenten in Nederland is het mogelijk om subsidie te krijgen als je een groendak wilt laten aanleggen. Dat omdat het groendak ook een aantal voordelen voor de samenleving heeft. Zo vangt het groendak fijnstof op en zet het CO² om naar zuurstof. Bovendien ontlast het het regenafvoer-systeem. Een voorbeeld van een gemeente in Nederland waar je op het moment van schrijven subsidie kunt krijgen als je een groendak laat plaatsen, is Nijmegen. Het is aan te raden om even na te gaan of je ook in jouw gemeente subsidie kunt krijgen voor een groendak.

Achterhaal hier de mogelijkheden van subsidie

Belangrijk om te weten, is dat er vaak ook voorwaarden aan verbonden zitten als je subsidie aanvraagt. Zo moet het dak bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode aangelegd worden. Om die reden is het belangrijk om je ook in de voorwaarden te verdiepen.

Geschikte ondergronden voor een groendak

Er zijn ontzettend veel verschillende ondergronden die je kunt gebruiken voor een groendak. Het belangrijkste is dat de wortels van de planten in het groendak de onderlaag niet aantasten. Echter, worden er daarvoor ook speciale lagen aangebracht. Hieronder zie je een aantal onderlagen die over het algemeen geschikt zijn voor het groendak.

Van bovenstaande materialen heeft vooral EPDM een lange levensduur. Daken van golfplaten of zink zijn over het algemeen niet geschikt voor het plaatsen van een groendak.

Manieren om kosten te besparen

Wil je voorkomen dat je overbodig veel geld uitgeeft? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips. Zo kun je namelijk kosten besparen.

1. Een goedkope partij kiezen

Om te beginnen is het slim om een goedkope partij uit te kiezen. Houd er echter ook rekening mee dat ook kwaliteit van belang is. Je kunt de verschillende dakdekkers vergelijken op basis van offertes. Die offertes kun je gemakkelijk opvragen via ons platform. Omschrijf simpelweg de werkzaamheden en dien je aanvraag in. Vervolgens ontvang je diverse offertes die je op basis van prijs kunt vergelijken.

Wat kan je verwachten van een offerte?

2. Kies een partij dichtbij huis

Over het algemeen zal een dakdekker ook voorrijkosten rekenen. Het kost de dakdekker namelijk ook geld om materiaal en personeel naar jouw woning te krijgen. Om die reden betaal je als klant voorrijkosten. Kies je voor een partij dichterbij huis, dan betaal je doorgaans ook minder.

3. Bereid eventueel vast voor

Om kosten te besparen, kun je een aantal dingen mogelijk alvast voorbereiden. Overleg dit bij voorkeur met de dakdekker zelf. Mogelijk kun je bijvoorbeeld een bouwsteiger rondom het dak plaatsen.

4. Ga na of een subsidie mogelijk is

Als je een subsidie kunt aanvragen bij de gemeente, kan dit je ontzettend veel geld schelen. Het is dan ook verstandig om even na te gaan wat de mogelijkheden zijn in jouw woonplaats!

5. Benader samen met je buren een dakdekker

Kun je je buren overhalen om ook een groendak te nemen? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit. Je kunt waarschijnlijk quantumkorting krijgen, omdat de kosten voor de dakdekker relatief ook lager zijn en de klus groter is. Een dakdekker hoeft dan bijvoorbeeld slechts één keer voor te rijden.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Veel gestelde vragen..

Wat kost een groendak?

Een groendak plaatsen komt neer op extra kosten van circa €55,0 per m2. Mocht er nog geen geschikte onderlaag aanwezig zijn, dan komen deze kosten er nog bovenop.

Een goed aangelegde groendak beschermt de onderlaag, waardoor de levensduur verlengd wordt. Zo kan een bitumen onderlaag van 25 jaar naar 50 jaar worden verlengt en bij een EPDM onderlaag kan de levensduur zelfs tot 100 jaar zijn.

Afhankelijk van het soort groendak. Bij een extensief groendak, waarbij vooral van mos en kleine planten gebruikt wordt gemaakt, is een vergunning vaak niet nodig. Bij een groendak met zwaardere bomen/planten zal er vaak wel een vergunning nodig zijn. Vraag dit voor de zekerheid altijd na bij de gemeente.